Budapesten nyitott globális kompetencia központot a Sanofi

Hírek2020. okt. 19.H. É.

A magyar fővárost választotta szolgáltató központja székhelyéül a globális gyógyszeripari vállalat.

A világjárvánnyal kapdcsolatos gazdasági hírek szinte kivétel nélkül negatívak, Magyarországon azonban az elmúlt egy-két hónapban folyamatosan újabb beruházásokat jelentettek be, amelyek részben megmentik a pandémia miatt veszélybe került munkahelyeket, másrészt újakat hoznak létre. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter emelte ki a Sanofi nemzetközi üzleti szolgáltatóközpontjának hétfői hivatalos megnyitóján.

Soóki-Tóth Balázs, a központ vezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter emlékeztetett: a pandémia miatt megszűntek az automatizmusok, a nagy nemzetközi cégek is nyomás alá kerültek, hogy tevékenységüket minél hatékonyabban szervezzék újra, ez pedig megnyitja a lehetőségeket az olyan országok előtt, mint Magyarország.

Hazánk az éllovasok közé tartozik a beruházásokért folytatott éles versenyben, és ha valamikor, akkor a jelen helyzetben kiemelt jelentőségű, hogy a legnagyobb gyógyszeripari vállalatok melyik országot választják egy-egy új beruházásukhoz – mutatott rá.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormánnyal hét éve stratégiai partnerkapcsolatot ápoló multinacionális cég olyan tevékenységet hozott ide, amelyben Magyarország listavezető Kelet-Közép-Európában.

Már 120 üzleti szolgáltató központ működik az országban. Ezek összességében már több mint 55 ezer, alapvetően több nyelvet beszélő, diplomás embernek adnak munkát, biztosítva azt, hogy az itthon maradás valódi alternatíva legyen.

Az üzleti szolgáltatóközpontok szektornának jelentős szerepe van a magyar gazdaság dimenzióváltásában, vagyis abban, hogy a nagyrészt termelő tevékenységről sokkal inkább egy tudásbázisra épülő, kutatás-fejlesztési elemeket tartalmazó tevékenységre álljunk át – húzta alá Szijjártó Péter.

Soóki-Tóth Balázs, a központ vezetője elmondta: a modern, világszínvonalú munkakörülményeket biztosító egység valódi kompetenciaközpontként működik: olyan innovatív műhelyként, amelyben a munkakörnyezet, az üzleti és kereskedelmi tevékenység, az üzleti adatkezelés továbbfejlesztésén, valamit a folyamatoptimalizáción dolgoznak globális szinten a szakemberek. Jelenleg 200-an dolgoznak itt, de a tervek szerint 2022 végére már 350 munkatársa less majd a központnak.

A Sanofi az új központtal együtt már öt telephellyel van jelen Magyarországon, ahol több mint 2000 embert foglalkoztat.