Budapesten szombaton tetőzhet a Duna, lezárják a Margitszigetet

Hírek2024. szept. 16.MTI

Óráról órára változik a helyzet, folyamatosan frissülnek az árvízi előrejelzések - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy nagyon hirtelen indult meg a Duna és a Lajta vízszintjének emelkedése, ez nagyrészt a Boris ciklonnak köszönhető, amely még az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadékot okozott, főleg a Duna ausztriai vízgyűjtő területein.

A szóvivő ugyanakkor azt is kiemelte: a vízállás előrejelzését a folyamatosan változó időjárási helyzet mellett az is nehezítette, hogy például Ausztriában volt olyan mérőállomás, amely felmondta a szolgálatot és rossz adatokat közölt.

Siklós Gabriella közlése szerint az árhullám hétfőn érkezett meg Magyarországra, a Szigetközben már az árvízzel szemben védekeznek, sok településen homokzsákokkal, és Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek.Jelenleg minden bevethető munkatársuk a Lajtánál és a Dunánál van - hangsúlyozta a szóvivő, megerősítve, hogy mindkét folyón a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

Hozzátette, hogy a következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.Siklós Gabriella a védekezéssel kapcsolatban beszámolt az úgynevezett szükségtározó esetleges megnyitásáról is.

Ismertetése szerint ilyen esetben az árvíz csúcsát próbálják - ahogy fogalmazott - "megskalpolni", kieresztik a vizet egy jó pillanatban egy nagyobb területre.

Ezzel az eljárással adott esetben például Mosonmagyaróvárt kisebb árvízi károk érhetik, erről döntés kedden várható - mondta Siklós Gabriella.

Az árvízi helyzet ellenére zavartalan a vasúti, illetve a távolsági buszközlekedés az országban - jelentette ki a MÁV vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a Keleti pályaudvaron megtartott sajtótájékoztatón.Eddig az eső és a viharos szél okozott átmeneti zavarokat a vonatközlekedésben, a hétvégén több mint 15 alkalommal vonultak ki a pályafenntartásban dolgozók, akiknek a pályára, vagy a felsővezetékre dőlt fákat, gallyakat kellett eltávolítaniuk - közölte Hegyi Zsolt.

A Dunán levonuló árhullám miatt kedd reggel lezárják a Margitszigetet, ezért a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a margitszigeti megállóban - közölte a BKK.

Emlékeztettek: Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik.

Kedd reggel lezárják a Margitsziget mindkét bejáróját, azon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a margitszigeti megállóban. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.