Budapesti győzelemmel zárult a Közgazdasági Olimpia nemzeti döntője

Hírek2020. okt. 17.MTI

A VII. kerületi Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum diákja, Mezei Emese győzelmével zárult a 2019-2020-as V4-es Közgazdasági Olimpia magyarországi döntője szombaton - közölte a szervező Magyar Közgazdasági Társaság az MTI-vel. A megmérettetésre az ország 17 megyéjéből, a fővárosból és a Vajdaságból is jelentkeztek középiskolás diákok.

 A verseny nemzeti döntőjében - amelyet a koronavírus-járvány miatt online tartottak - az írásbeli fordulók tíz legjobbja mérte össze a tudását. Az első öt helyezett képviselheti majd Magyarországot a verseny nemzetközi döntőjében, ahol Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról is a legjobb diákok mérhetik majd össze közgazdasági ismereteiket, tudásukat.

A magyar döntő szakmai zsűrijének tagjai Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) örökös tiszteletbeli elnöke; Dombi Ákos, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense és Trautmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, az MKT Fejlődés-gazdaságtani szakosztályának elnöke voltak.

A szervezők tájékoztatása szerint a versenyzőket Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke köszöntötte videóüzenetben, Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke pedig bejelentette, hogy már a kormány előtt van az az előterjesztés, amely 30 többletponttal jutalmazná a szakirányú egyetemi felvételi eljárás során a verseny nemzetközi döntőjében dobogós helyezést elérő diákokat.

A V4-es Közgazdasági Olimpia nemzeti döntőjének dobogósai sorrendben Mezei Emese (Budapest VII. kerületi Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum), Nacsa Flóra (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium), Szarvas Dániel (Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium) lettek. A verseny nemzetközi döntőjében az öt legjobb eredményt elérő magyar diák a Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból érkező társaival mérheti majd össze a tudását.

A Magyar Közgazdasági Társaság 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást a cseh, a lengyel és a szlovák testvérszervezeteivel, ehhez kapcsolódva rendezték meg a 2019-2020-as tanévben is a cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló Közgazdasági Olimpiát. A Magyar Közgazdasági Társaság szervező partnerei a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Intézete, a Pénzmúzeum, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking voltak.