Így vásároljunk tudatosan használtautót

Biztosítás2020. okt. 17.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Nem egyszerű a használtautó-vásárlás menete, érdemes megfontoltan cselekedni, bonyolult az utólagos reklamáció. A legjobb biztosítási ajánlat sokat segíthet.

A gépjárművásárlás menete azzal indul, hogy körbenézünk egy számunkra szimpatikus adásvételi portálon, vagy ellátogatunk egy kereskedésbe. Ha megtaláltuk azt a járművet, amely az elképzeléseinknek és a pénztárcánknak is megfelel, minden esetben ellenőrizzük az autó előéletét. A törvény használtautó-vásárlásnál két esetet különböztet meg, így nem mindegy, hogy cégtől vagy magánszemélytől vásároljuk az autót. Általánosságban elmondható, hogy autókereskedés esetén a vevőt, magánszemélytől történő vásárlás esetén pedig az eladót védi a szabályzás, azonban fontos, hogy ismerjük a részleteket, ugyanis előfordul, hogy néhány autókereskedés eltér a fogyasztóvédelmi szabályoktól, mi pedig gyanútlanul belemegyünk a számunkra nem túl kedvező feltételekbe.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak olyan autót szabad vásárolni, ami igazolt előélettel rendelkezik.

Ebbe beletartozik egy, a tulajdonos nevére kiállított forgalmi és magánszemélyek esetén a törzskönyv is.

Vevőként egyszerűbb dolgunk van, ha az autónkat egy kereskedésből vásároltuk, ebben az esetben ugyanis fogyasztói szerződés jön létre, amelyre vonatkoznak a fogyasztóvédelmi szabályok. A törvényi szabályzás alapján ebben az esetben az eladót két év kellékszavatossági kötelezettség terheli a rejtett hibákra vonatkozóan, azonban a felek ennél rövidebb szavatossági időben is megállapodhatnak, ami egy évnél semmiképpen sem lehet kevesebb.

Ha a vevő a hibát az adásvételt követő hat hónapon belül ismeri fel, az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba az átadáskor még nem állt fenn, ezt követően ugyanez a vevő feladata.

Amennyiben bebizonyosodik az eladó felelőssége, a vevő elsősorban az autó javítását vagy cseréjét igényelheti. Ha az eladó a kijavítást nem vállalja, a kijavítással indokolatlanul késlekedik, a vevő áttérhet a következő szavatossági jogok valamelyikére: igényelheti a vételár leszállítását, az autót kijavíttathatja az eladó költségére vagy a szerződéstől elállhat és a vételárat visszakövetelheti – utóbbira azonban már meglehetősen alapos indok kell.
Fontos, hogy bár a Polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései minden kereskedőre vonatkoznak, egyes szolgáltatók megpróbálhatnak kibújni ez alól, és egyedi szabályokat érvényesíteni. Ez egyértelműen szabálytalan, így amennyiben ilyesmibe futnánk, igénybe vehetjük az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság segítségét – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.

Amennyiben magánszemélytől vásárolunk, viszonylag egyszerű a szabályzás.  Lényeges, hogy ha magánszemélytől vásárolunk használtautót, meghibásodás esetén nekünk kell bizonyítanunk, hogy a hiba már az adásvételkor is fennállt.

Az eladót egy év kellékszavatossági kötelezettség terheli. Fontos részlet, hogy mivel ebben az esetben nem jön létre fogyasztói szerződés, a felek ettől eltérhetnek, tehát az eladó akár teljes mértékben kizárhatja a kellékszavatossági kötelezettséget.

A Netrisk.hu segítségével kiválaszthatja a legmegfelelőbb kötelező biztosítást, Casco-biztosítást, választhat kiegészítő biztosítások közül.

Lényeges  az a nemrég érvénybe lépett pénzügyminisztériumi rendelet, amely a jövőben lehetővé teszi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártya fekete-fehér alapon történő kibocsátását. 
A Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra és azon további országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Ennek keretében egyes országok (köztük az összes uniós tagállam) külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját.

Azokba az országokba viszont, amelyek csak a Zöldkártya Rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben viszont nem, a biztosító által kibocsátott, s a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges a határátlépéshez. 

A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell ezzel rendelkezniük.