Budapestre jön a világ egyik legnagyobb repülőgépgyára

Hírek2021. aug. 27.MTI

A brazil cég irodájának pénteki megnyitóján Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az MTI-nek elmondta: az Embraer Brazília egyik legnagyobb vállalata, Dél-Amerika vezető repülőgépgyártója. Az, hogy ez a cég most Magyarországon nyitja meg európai mérnöki irodáját, kiemelkedő jelentőségű a magyar iparfejlesztés szempontjából - fűzte hozzá.

Ráadásul - jegyezte meg - ez a mérnöki tudásközpont a Műegyetem közvetlen szomszédságában kezdi meg működését.

Maróth Gáspár felhívta a figyelmet, hogy az Embraer civil és katonai gépeket egyaránt gyárt. Mostantól minden ilyen jellegű mérnöki tervezésbe bevonják majd a magyar irodát is. Ez olyan technológiai ugrást jelent a magyar repülőiparban, amelyhez hasonló nem volt korábban - emelte ki a kormánybiztos.

Maróth Gáspár felhívta a figyelmet, hogy az Embraer civil és katonai gépeket egyaránt gyárt.

Egy KC-390 hadszíntéri szállító repülőgép modellje a brazil Embraer repülőgépgyártó vállalat budapesti irodájának megnyitásán

A brazil céggel tavaly novemberben a Magyar Honvédség is szerződést kötött két KC-390-es hadszíntéri szállító repülőgép beszerzéséről. Maróth Gáspár elmondta: abban az esetben, ha Magyarország olyan hadműveletben vesz részt, ahová nehéztechnikákat is vinni kell, illetve nagy mennyiségű teherhordásra, vagy deszantos műveletekre is szükség lenne, akkor ezeket a gépeket használják majd.

Ilyen gépeket lehetett látni az elmúlt napokban Afganisztánban is a kimenekítések során - jegyezte meg.

A két megvásárolt gép közül az első várhatóan 2023 végén, 2024 elején, a második rá egy évre érkezik meg Magyarországra - közölte a kormánybiztos.Jackson Schneider, a brazil Embraer Defense and Security elnök-vezérigazgatója beszédében úgy fogalmazott: "ez egy különleges nap". A brazil cégnek korábban nem volt állandó magyarországi jelenléte, így a budapesti iroda megnyitása fontos lépést jelent számukra terjeszkedésük, erősítésük területén.

Hangsúlyozta továbbá a két ország iparának együttműködésében rejlő lehetőségeket, különös tekintettel a műszaki, technológiai, kutatás-fejlesztési területen, s úgy értékelt, a jövőben mindkét ország profitálni fog a közös munkából.