Már az idén elkezdheti a Fed a kötvényvásárlások mérséklését

Elemzések2021. aug. 27.Harsányi Péter

Nem akar csupán átmenetileg magas inflációt üldözni az amerikai jegybank, miközben a koronavírus újabb hulláma lefelé mutató kockázatot jelent. Emiatt nagy hiba lenne az idő előtti szigorítás – mondta el Jerome Powell. A Fed elnöke szerint az idei évben azonban már sor kerülhet a kötvényvásárlási program mérséklésére, melyet a gazdasági kilábalás is indokol. Pontos időpontot viszont még nem határozott meg Powell. A jegybankelnök beszéde összességében lazább hangvételű volt a vártnál.

Jerome Powell, Fed elnök a mai Jackson Hole-i csúcstalálkozón kifejtette, a jegybankárok többségével együtt ő is támogatja a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási program visszavágását még az idei évben. Az amerikai gazdaság jól halad ugyanis a kilábalás útján. Pontos dátumot ugyanakkor még nem határozott meg az amerikai jegybank elnöke.

Powell szerint az infláció csak átmenetileg alakul magasabban az Egyesült Államokban. Az árdinamika megugrása ráadásul csupán egy szűkebb termékkörnek köszönhető. A tartós fogyasztási javak például önmagukban 1 százalékponttal emelték meg az inflációs mutatót.

Annak is meg lenne a kockázata, ha a Fed idő előtt szigorítana. Emellett a koronavírus újabb hullámai továbbra is lefele mutató gazdasági kockázatot jelentenek – tette hozzá.

Egyelőre a monetáris politika megfelelően van pozícionálva. Az amerikai jegybank alapvetően türelmes és segíti a teljes foglalkoztatottság elérését – mondta el Jerome Powell.

A Fed ellenben szoros figyelemmel követi a gazdasági és inflációs folyamatokat, és szükség esetén kész módosítani a monetáris kondíciókon.

Előzmények

A St. Louis Federal Reserve elnöke, James Bullard korábbi nyilatkozata alapján az infláció a vártnál erősebb lehet az Egyesült Államokban, mely jövőre meghaladhatja a 2,5 százalékot. Az amerikai gazdaság erőteljes fellendülésben van, emiatt nincs szükség ekkora jegybanki támogatásra.

Bullard szerint a Fed kötvényvásárlásai 2020-ban komoly segítséget jelentettek, azonban jelenleg már növelik az ingatlanpiaci és a pénzpiaci lufik kialakulásának a kockázatát.

Az Egyesült Államokban például már 400 ezer dollár közelébe emelkedett a házak medián ára.

Ennek hatására a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot elképzelhető, hogy gyorsabb ütemben kell kivezetni – nyilatkozta a napokban Bullard.

A kansas-i Fed elnök, Esther George elmondása alapján is szükséges kivezetni az idei évben a kötvényvásárlásokat. A kivezetési folyamat pedig jó eséllyel gyorsabb lehet, mint a legutóbbi alkalommal.

Robert Steven Kaplan, a Dallas Federal Reserve elnöke szerint sem megfelelő már az eszközvásárlási program a jelenlegi helyzethez.

A gazdaság ellenálló, a kereslet alapvetően erős. A munkaerőpiacon pedig egyre nehezebb munkavállalót találni, ami hatással lehet az árakra. Emellett a lakáspiac sem igényel további támogatást a jegybank oldaláról.

Mindennek hatására a szeptemberi kamatdöntő ülésen jó eséllyel bejelentheti a Fed a kötvényvásárlási program kivezetésének részleteit.

Miért kell szigorítani?

A Fed mérlegfőösszege a koronavírus kirobbanása óta megduplázódott: 4000 milliárd dollárról 8000 milliárd dollár felé hízott.

Fed mérlegfőösszeg, ezermilliárd dollár


Forrás: Fed

Ezzel párhuzamosan tavaly a forgalomban lévő M2 pénzmennyiség nagyságrendileg 25 százalékkal emelkedett.

Az amerikai jegybank eddig még soha nem látott extrém mértékben lazított a pénzpolitikán. Ennek ugyanakkor némi átfutással infláció-emelő hatásai vannak.

Miért fontosak a kötvényvásárlások?

A Fed mérlegfőösszegének duplázódása az egekbe repítette a részvénypiacokat, illetve a mélyben tartotta a kötvénypiaci hozamokat. Emiatt a kötvényvásárlási program alakulása jelentős hatással van az amerikai és a globális piacokra, devizákra egyaránt.

Szeptember

Az igazi piacbefolyásoló esemény a Fed szeptemberi kamatdöntő ülése lehet. Ekkor már rendelkezésre fognak állni a friss gazdasági és inflációs előrejelzések, melyek tükrében dönthetnek a jegybankárok a kötvényvásárlások visszavágásáról.