Budapestre látogat Vlagyimir Putyin

Hírek2019. okt. 30.MTI

Megállapodás született arról is, hogy a jövő év áprilisától indulnak újra a szállítások, Ausztria irányából pedig 2 milliárd köbméternyi gázt veszünk a Gazpromtól, ugyanúgy mint tettük azt idén is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Közleményében a Terror Elhárítási Központ azt írta, hogy a belügyminiszter döntése alapján látják el a kiemelten védett személyek védelmét.
Felhívták a közlekedők figyelmét arra, hogy a kiemelten védett személyek budapesti tartózkodása idején a küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelés, forgalomkorlátozás, illetve lezárás lesz.

Hozzátették: a forgalomkorlátozásokat a hatóságok csak a külföldi delegáció biztonságos mozgásához feltétlenül szükséges ideig tartják fenn.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szerdán 12 óra 30 perctől 19 óra 30 percig szakaszosan és időszakosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér "E" porta - 4. számú főút - M0 autóút - M3 autópálya bevezető - Kacsóh Pongrác úti felüljáró - Kós Károly sétány - Hősök tere - Andrássy út - József Attila utca - Széchenyi tér - Lánchíd - Clark Ádám tér - Hunyadi János út - Dísz tér - Szent György utca - Szent György tér útvonalat.

Soha ilyen biztos lábakon nem állt Magyarország gázellátása, mint jelenleg, a történelem során először tele vannak a magyarországi gáztározók - mondta a külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 6,4 milliárd köbméternyi gáz van betárolva, ami azt jelenti, hogy még el sem kezdődött az idei tél, de már a jövő év téli szezonjának az ellátásáról tudunk tárgyalni.
Ez hosszú távú kiszámíthatóságot és biztonságot ad Magyarország gázellátásának tekintetében - mondta.

"A mai napon megállapodás született arról is, hogy a jövő év áprilisától indulnak újra a szállítások, Ausztria irányából pedig 2 milliárd köbméternyi gázt veszünk a Gazpromtól, ugyanúgy mint tettük azt idén is. Ezen felül pedig még 3 milliárd köbméternyi gáz, jövő évi megvásárlásáról kezdődtek tárgyalások. A mai napon emellett, a második fázisába lépett a szerb-magyar interkonnektor kapacitáslekötésére kiírt tender, aminek nyomán a Török Áramlat gázvezetékből Bulgárián és Szerbián keresztül éves szinten 10 milliárd köbméter gáz érkezik majd Magyarországra déli irányból" - idézte a közlemény a minisztert.