Új autógyártó óriás jön létre: A Fiat-Chrysler egyesül a francia PSG-vel

Hírek2019. okt. 30.MTI

Az olasz-amerikai Fiat-Chrysler egyesül a francia PSG-csoporttal. Az új holding a negyedik legnagyobb autógyártó lenne a Volkswagen, a Renault-Nissan és a Toyota után, évi közel 9 millió jármű gyártásával és 170 milliárd euró forgalommal.

A Fiat-Chrysler (FCA) és a Peugeot-gépkocsikat is gyártó francia PSG eseteges egyesülésével transzatlanti autóipari óriáscég jön létre. Így a mintegy 50 milliárd dollár tőkéjű vállalat

a Volkswagen, a Renault-Nissan és a Toyota után a világ negyedik legnagyobb autógyártója lesz.

A The Wall Street Journal iparági értesülései szerint a fúzió "az egyenlők egyesülése" lenne. Az új cégben a PSA vezérigazgatója, Carlos Tavares és az FCA elnöke, John Elkann - aki a néhai FIAT-elnök, Gianni Agnelli unokája - egyaránt megtartaná jelenlegi beosztását. Az egyeztetések azonban egyelőre - ahogyan a lap fogalmazott - "még képlékenyek, és nincs garancia arra, hogy megállapodással érnek véget".

Az Agnelli család többségi tulajdonában lévő Fiat-Chrysler az idén júniusban már a francia és kínai tulajdonú Peugeot vetélytársával, a szintén francia Renault-val is tárgyalt fúzióról, de az akkori megbeszélések kudarccal zárultak.

Az amerikai lap elemzése szerint a világ legnagyobb autógyárai azzal próbálkoznak, hogy átstrukturálják termelésüket és változtassanak üzletpolitikájukon, részben mert emelkednek a termelési költségek, részben pedig mert a gyors és tartós növekedés időszaka után az autópiac jó ideje lassulást mutat. Ez különösen Európára igaz, ahol a piac túlzsúfolt és a szigorú környezetvédelmi előírások apasztják a profitot.