Búvárokat kellett bevetni a töltés megerősítétésére a Dunakanyarban

Hírek8 órájaMTI

A mai napon túl leszünk a Duna tetőzésén Budapesten, délután már a Budapest alatti településekre fordíthatjuk minden figyelmünket - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs szombat reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök továbbra is azt kérte a védekezést vezetőktől, hogy ne engedjék az alkalmazottak, dolgozók figyelmét lankadni, mert a levonuló árvíz utáni időszakban történik a legtöbb áttörés, baleset, átázás.

Könnyen előfordulhat - tette hozzá, hogy egy-két nap léhaság, lazaság vagy lustaság tönkreteszi az eddigi eredményes védekezés munkáját.

Orbán Viktor szólt arról: pénteken Pilismarótnál megcsúszott a védekezés "gerincét adó töltés", búvárokat kellett bevetni, akiknek 16 órás küzdelemben sikerült a víz alatt megerősíteni a megcsúszott töltést, "ezért Pilismarótnál sem lesz baj".

Vácnál a szennyvízaknák törtek fel a nagy nyomás hatására, de ezt sikerült - ahogy a vizesek mondják - "elfognunk" - ismertette.

A következő időszak kiemelt figyelmet igénylő helyszínei már a Budapest alatti települések - mondta Ercsit, Kisapostagot, Dunaföldvárt és Paksot említve, jelezve, hogy mindenhol 100 százalékos a készültség.