Coca-Cola: Egy deal viszontagságai

Hírek2017. dec 3.Növekedés.hu

Több szempontból is nehéz fába vágta a fejszéjét a Coca-Cola, amikor elhatározta, hogy megszerzi az MB Impex Banja Luka elnevezésű bosnyák italgyártó céget. Bosznia és Hercegovina nem kifejezetten terepe mostanában a nemzetközi cégfelvásárlásoknak, de hogy még bonyolultabb legyen a képlet: Banja Luka, a 200 ezres nagyváros a boszniai szerb enklávé, vagyis a Boszniai Szerb Köztársaság központja. Amolyan ország az országban. A HBC nevű szerb Coca-Cola érdekeltség már július 14-én értesítette a bosnyák hatóságokat a vételi szándékról, de a nem éppen gyorsaságáról ismert és többféle nép és testület által is befolyásolt kormányzótanács még mindig nem adta áldását a dealre.   Érdekes módion nem is az üdítőital-piac alakulásával van aggálya, hanem az alkoholos italok piacával, mert a kiszemelt cég a gyümölcsalapú alkoholos italok piacán is fontos szereplő volt, és a hatóságok abban nem tudtak eddig dönteni, hogy a nyugati üdítőitalcég vásárlása miként befolyásolja a bosnyák alkoholpiacot. Az MB Imoex amúgy a nem éppen acélos bosnyák kivitel egyik meghatározó cége, 13 országba exportálja termékeit A bosnyák hatóságok emberei amúgy büszkén nyilatkoztak arról, hogy van olyan cég az országban, amely egy nemzetközi multi érdeklődését is felkeltette, az más kérdés, hogy amennyiben ennyire lassú és bürokratikus a döntéshozatal mennyire lesznek követői a Coca-Colának.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.