Hasít a magyar munkaerőpiac

Elemzések2017. dec 3.Növekedés.hu

2010 óta 434 ezerrel több munkahely jött létre Magyarországon, mint amennyi megszűnt, ezzel a növekedési ütemmel megelőzzük Ausztriát és Svédországot, és majdnem elérjük a svájci emelkedés mértékét – derül ki az OECD legfrissebb adataiból. A statisztika ugyan jól néz ki, de a foglalkoztatottság szintje olyan alacsony volt, hogy még a kétségtelenül gyors növekedés is csak a régiós felzárkózásra volt elég. A nemzetközi listán látható, hogy Görögország és Spanyolország még mindig nem érte el a válság előtti szintet, és közel 650 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2010 előtt. A mezőgazdaságban, a bányászati szektorban és az építőiparban szűnt meg a legtöbb munkahely 2010 és 2016 között Magyarországon, a legtöbb új állás pedig a szolgáltatószektorban létesült. A nagy nyertesek között található az infokommunikációs, az egészségügyi, a pénzügyi, biztosítási és tudományos terület, ugyanakkor az iparban alig jött létre új munkahely, amely főként a munkaerő elvándorlásnak köszönhető. Régiós összehasonlításban ezzel az adattal kifejezetten jól szereplünk: a lakosság számához képest nálunk kétszer annyi az új munkahelyek aránya, mint a visegrádi államokban. A gazdaság méreténél fogva nyilvánvalóan az Egyesült Államokban emelkedett a foglalkoztatottak száma, több mint 12 millió fővel, a nagy vesztes Európában Görögország és Spanyolország, ahol közel 650 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint a válság előtt. A részletes elemzést a Pénzügyi Szemlében itt olvashatja.  https://www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/jo-eroben-a-magyar-munkaeropiac-oecd-elemzes

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.