Családtörténeti pályázat indul középiskolás és egyetemista diákoknak

Hírek2021. szept. 21.Növekedés.hu

Személyes hangvételű családtörténeti munkákkal lehet jelentkezni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Rubicon Intézet közös pályázatára, amelyen a Kárpát-medencében élő magyar középiskolások és egyetemisták vehetnek részt. A magyar nyelvű pályaműveket október 15-ig várják a szervezők.

A családtörténeti pályázat célja, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása segítségével. A forrásanyagok és a családi történetek feldolgozása, rendszerezése során a pályázók maguk is közelebb kerülhetnek egykor élt rokonaik világához.

A pályaművek témáját különböző családi anekdotákban visszatérő történetek inspirálhatják, többek között első és második világháborús eseményekről, Trianon utáni viszontagságokról, de kéziratokban fellelt 1956-os tapasztalatok, valamint emigrációs elbeszélések is megihlethetik a pályázót. Bemutatható akár egy izgalmas katonai karrier, meghökkentő értelmiségi siker, tragikus gazdálkodó paraszti sors, vagy akár egy több generáción keresztül őrzött bútor, vagy egy régi fénykép története is

– emelte ki Tóth Bálint László, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatója, a pályázat szervezőcsapatának képviselője.

A személyes hangvételű, privát családtörténeti munkák új összefüggésekre és nézőpontokra világíthatnak rá, népszerűsíthetik az emberközeli történelemkutatást, és gazdagíthatják a Kárpát-medence magyarságának tudástárát.

A hattagú zsűri a három legkiemelkedőbbnek ítélt kéziratot – mindkét jelentkezési kategóriában – díjazza. Az első helyezett 100 ezer, a második 70 ezer, a harmadik pedig 50 ezer forint értékű tárgyi nyereményekben részesül.

A szakmai zsűri tagjai:

  • Papp Sándor történész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója
  • Hahner Péter, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője
  • Kálnoky Boris, az MCC Média Iskolájának vezetője
  • Gali Máté, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely kutatótanára
  • Szabó Imre MCC-s szakkollégiumi hallgató, a Családtörténeti pályázat ötletgazdája
  • Tóth Eszter Zsófia történész

A Családtörténeti pályázat fővédnöke: Habsburg Eduard író, Magyarország nagykövete a Szent Széknél és Máltai Lovagrendnél.

A pályázattal kapcsolatos további részletes tájékoztatás az MCC honlapján olvasható, ahol hasznos anyagok (videók, tippek, források) segítik a jelentkezők munkáját.

Kérdés esetén a szervezők a csaladtortenet@mcc.hu email címen várják a megkereséseket.