Cseh cég is pályázik a brit szerencsejáték-szervezés bonyolítására

Hírek2020. aug. 21.Növekedés.hu

A brit lottó szevezési szerződése 2023-ban lejár. Egy cseh cég bejelentette indul a munkáért.

Nagy-Britannia nemzeti lottóját, a Britain’s National Lottery-t jelenleg a Camelot Group szervezi, olvasható az english.radio.cz hírportálon. Szerződése 2023-ban jár le. A tevékenység eredményes: a National Lottery csak 2020 második negyedévében közel 1,9 milliárd angol font bevételt termelt.

Az új üzemeltető kiválasztására kiírt nyilvános pályázatot a brit szerencsejátékhatóság, a British Gambling Commission eredetileg márciusban indította volna el, de a koronavírus-járvány miatt két ízben is halasztásra került sor. A hatóság szerint a tender első szakasza legkorábban augusztusban nyílik meg.

A pályázóknak első lépésként egy kérdőívet kell kitölteniük, majd beküldeniük a hivatalos ajánlatot. Az ajánlatokat részletesen kiértékelik és 2021 közepéig döntik el, az új ciklusban ki lehet a brit szerencsejáték szervezője.

Pályázik a lehetőségre a cseh KKCG holding egyik tagvállalata, szerencsejátékok szervezésével foglalkozó Sazka Group is. A Sazka bevételei tekintetében már ma is az 1995-ben, Karel Komárek által alapított KKCG holding legjelentősebb tagja: 2019-ben forgalma 1,3 milliárd euró, (455 milliárd forint) nettó nyeresége 311 millió euró (109 milliárd forint) volt.

A 18 országban jelen lévő KKCG a szerencsejáték-szervezés mellett jelentős beruházásokkal rendelkezik az olaj-és gáziparban és az IT-szektorban is.

A Sazka Group képviselői rendszeresen repülnek Londonba, ahol egy szakértői csapatot állítanak fel és ajánlatot dolgoznak ki. A pályázatot szeptember közepén juttatják el a British Gambling Commission részére.

A Sazka Group egyik szóvivője, Radek Němeček a kezdeményezéssel kapcsolatban csak annyit mondott: a Britain’s National Lottery irányításának átvétele valós lehetőség, amely beleillik a Sazka hosszú távú növekedési és terjeszkedési stratégiájába. Hozzátette azonban: nincs még hivatalos döntés arról, hogy tesznek-e ajánlatot vagy sem.

Ha át akarja venni a brit cég irányítását, a Sazka Group-nak meg kell nyernie a pályázatot.

Sikere esetén Európa vezető szerencsejáték-szervező vállalatává válhat.