Cseh miniszter: Támogatjuk a bővítést, de a többségi döntéshozatalt nem

Hírek2023. júl. 29.MTI

Csehország jelenleg erősen támogatja az Európai Unió bővítését, de nem a konszenzuális döntéshozatal megváltoztatását - jelentette ki Martin Dvorák cseh Európa-ügyi miniszter abban az interjúban, amelyet szombaton hozott nyilvánosságra a CTK hírügynökség.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió következő bővítése előtt néhány tagállam valószínűleg követelni fogja a szervezet intézményi működésének módosítását.

Elsősorban arról várható vita - mutatott rá Martin Dvorák -, hogy az EU áttérjen-e az eddigi konszenzuális döntéshozatalról a többségi döntéshozatalra.


Csehországnak jelenleg az az álláspontja, hogy erősen támogatja az EU további bővítését, de nem a konszenzustól való eltérést

- szögezte le a cseh Európa-ügyi miniszter, a Polgármesterek és Függetlenek Párt (STAN) képviselője.
 

Soha nem titkoltam, hogy én euroföderalista vagyok. Úgy vélem, hogy az EU-nak hatalmas gazdasági potenciálja van, de politikai erejét nem képes teljes mértékben kihasználni. Még nem az a blokk, amely a sakktáblán az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India és más nagy játékosok között állhatna, mert még mindig csak 27 külön országról van szó, s a belső egyeztetés bonyolult

- idézte Martin Dvorák szavait a CTK.

Az ukrajnai háború ugyanakkor megmutatta, hogy az EU a konszenzuális szavazás betartásával is képes volt az egységes fellépésre.

Világosan látom, hogy a konszenzuálisan hozott döntésnek sokkal nagyobb az ereje és a súlya, mintha bárkit is leszavaznánk

- tette hozzá a politikus. Szerinte minden döntéshozatali modellnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

A miniszter úgy látja: pillanatnyilag egyetlen tagállamjelölt sincs nagyon közel a szervezetbe való belépéshez, ezért a várható viták elhúzódására lehet számítani.