Cseh kormányfő: Ukrajnának most leginkább fegyverekre van szüksége

Hírek2022. márc. 16.MTi - Kokes János, Prága

Ukrajnának most leginkább fegyverekre és haditechnikára van szüksége, hogy sikeresen meg tudja védeni magát az orosz támadás ellen - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában, miután visszatért az ukrán fővárosból, ahol kedden lengyel és szlovén kollégájával együtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Denisz Smihal ukrán kormányfővel találkozott.

Az oroszok nagy túlerőben vannak, és az ukránoknak most elsősorban légvédelmi rakéták és tankelhárító lövedékek, páncéltörők kellenek. Ha ezekkel Ukrajna rendelkezni fog, képes lesz megvédeni magát

- mondta a cseh kormányfő a prágai katonai repülőtéren megtartott sajtótájékoztatóján.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Petr Fiala cseh kormányfő (b2), Janez Jansa szlovén miniszterelnök (b), Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b3) és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes (b4) megbeszélést folytat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel Kijevben 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. (MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Petr Fiala úgy vélte: amennyiben Európa és a NATO továbbra is kitart Ukrajna támogatásában, és következetesen alkalmazza az Oroszország elleni gazdasági szankciókat "esély van a (konfliktus) békés, diplomáciai megoldására".

A kijevi tárgyalások tartalmáról szólva Fiala elmondta: a felek felvetették olyan szövetség létrehozását is, amelyben a részt vevő országok menedéket adnának az orosz hadsereget elhagyó katonáknak.

Az ukránok az életükért, a hazájukért és a szabadságért harcolnak, de egyben a többi európai országért is harcolnak - fogalmazott a cseh kormányfő.

Támogatnunk kell őket ebben a harcban. Azért utaztunk oda személyesen, hogy kinyilvánítsuk: a harcban nincsenek egyedül. Mi velük vagyunk

- szögezte le Petr Fiala. 

Petr Fiala hangsúlyozta, hogy Csehország továbbra is határozottan kiáll Ukrajna mellett és minden módon, beleértve a fegyverszállításokat is, "támogatni fogja harcát az orosz megszállók ellen".