Kijevbe megy a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Hírek2022. márc. 15.MTI

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel - közölte a varsói kormányfői hivatal.

A közlemény szerint a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, az útról előzőleg Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, a nemzetközi szervezetek, ezen belül az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat.

A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió "egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára", valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot - írták.

Mi kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük és nem lehet más a célunk, mint hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem utazik a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfővel közösen Kijevbe, a politikus kiemelte: Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert "ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük" a fegyverek szállítását Ukrajnába.

"Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani" - fogalmazott az MTI kérdésére.