Csehországban 76 milliárd forintot adnak össze a bankok egy válságalapra

Hírek2019. máj. 24.Növekedés.hu

Csehország készül a válságra, egy nemzeti alapot hoznak létre, amelybe a bankok jelentős összegeket fizetnek be önként. Ha nem tennék, valószínűleg bankadó várna rájuk.

A cseh bankoknak sikerült elkerülniük, hogy kelet-európai társaikhoz hasonlóan különadót vessenek ki rájuk, olvasható a praguemonitor.com hírportálon a Bloomberg hírügynökség egyik közleménye. Vállalták, hogy profitjuk szerény hányadával hozzájárulnak egy Nemzeti Fejlesztési Alap feltőkésítéséhez. Az Alap célja, hogy a világgazdaság lassulása esetén forrást teremtsen a közkiadások növelésére, közösségi beruházások finanszírozására.

Andrej Babis miniszterelnök közölte: azt akarja, hogy a Societe Generale SA, az Erste Group Bank AG, a KBC Groep NV és az UniCredit SpA csehországi leány-bankjai 2020-ban indulásként összesen 6 milliárd koronával (mintegy 76 milliárd forint) járuljanak hozzá a javasolt alaphoz. Szeretné azt is, hogy később, miután a kormány és a négy legnagyobb támogató a részleteket kidolgozták, mások is teljesítsenek befizetéseket.

A terv megvalósulása esetén a zömmel külföldi tulajdonban álló bankok elkerülhetik a feltehetően nagyobb terhet képviselő különadó bevezetését, amelyet a kisebbségi kormánypárt képviselői, a szociáldemokraták kezdeményeztek.

A banki részvények jelentős nyomás alá kerültek az elmúlt hónapban, amikor Andrej Babis feladta korábbi, éles ellenállását a szociáldemokraták javaslatával kapcsolatban. A javaslat az állami költségvetést egy, a bankok tőkeállományára kivetett adó bevezetésével évi 14 milliárd korona többlet-bevételhez kívánta juttatni. Hasonló különadók csapolták meg a bankok bevételeit Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, legutóbb pedig Romániában. 

Tomas Salomon, az Erste tulajdonában álló Ceska Sporitelna AS vezérigazgatója üdvözölte az elért megállapodást és kijelentette:

a cseh bankok készen állnak több milliárd koronával hozzájárulni az Alaphoz. A miniszterelnökkel egyetértettünk abban, hogy a Nemzeti Fejlesztési Alap a legjobb megoldás a Cseh Köztársaság jövőbeni fejlődésének biztosításához. Feltételezzük, hogy más nagyvállalatok, amelyek fontosnak tartják a Cseh Köztársaság jövőjét, csatlakozni fognak.

A SocGen’s Komercni Banka AS részvényeinek árfolyama a bejelentést követően 0,7 százalékkal emelkedett abban az időszakban, amikor a Stoxx Europe 600 Banks Index 1,8 százalékkal csökkent.

A Cseh Bankszövetség nyilatkozata szerint Andrej Babis legutóbbi javaslata, amely az Alaphoz való hozzájárulás forrásaként a hitelintézetek nettó bevételét jelölte meg, „sokkal haladóbb és innovatívabb”, mint bármilyen különadó. Sürgette a javaslat „lehető leghamarabb” történő elfogadását.