A Deutsche Telekom kivonulhat Romániából – Mi lesz a többi leánnyal?

Hírek2019. máj. 24.Növekedés.hu

Piaci értesülések szerint a német telekommunikációs vállalat, a Deutsche Telekom romániai vállalkozásának eladását fontolgatja, olvasható a romania-insider.com hírportálon. Kérdéses más országokban alapított leányvállalatainak jövője is.

A lépés állítólag része annak a tervnek, amely szerint a német nagyvállalat ki kíván vonulni azokról a piacokról, amelyeket a görög OTE után szerzett meg. A romániai távozás ügyében folyatatott tárgyalások azonban azt követően gyorsultak fel, hogy a kormány elfogadta sokat vitatott, a „kapzsi adó” bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletét. Az OUG 114/2018 számú jogszabály, más intézkedések mellett, 3 százalékos adót vet ki a telekom vállalatok bevételeire.

Jelenleg nem ismert, hogy a Telekom Romania-t egy új szereplőnek adják el, vagy egy olyan vállalatnak, amelyik már jelen van a román piacon. 

A Telekom esetleges kivonulása hatással lesz a médiapiacra is, mivel a vállalat rendelkezik egy televíziós sportcsatornával is.

A Telekom 2014 óta van jelen Romániában. A német cég helyi leányvállalata ez év első negyedében 4,4 százalékkal alacsonyabb bevételekről adott számot, miközben a vonalas-mobil integrált szolgáltatásának ügyfélbázisa növekedett, a vonalas szolgáltatások előfizetőinek száma pedig csökkent.