Csehországban az itteninél is nagyobb a szigor, tüntetés is volt

Hírek2021. márc. 7.MTI-Növekedés

Március 28-ig szükségállapot van érvényben Csehországban, ahol a harmadik hullámban szintén nagyon megugrott a koronavírus-megbetegedések száma.

Több száz ember, döntően fiatalok tüntettek vasárnap délután Prágában a koronavírus-járvány fékezését célzó kormányzati intézkedések ellen.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben, amelynek keretében az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások léptek életbe. A csehek három hétig nem hagyhatják el lakhelyüket, más településekre csak munkavégzés vagy egészségügyi kezelés érdekében lehetséges az utazás, teljes mértékben szünetel az óvodák és az iskolák működése (eddig is csak az elsősök és a másodikosok jártak iskolába), és bezárták a még nyitva tartó üzletek egy részét is. A vendéglők továbbra is csak elvitelre főzhetnek ételt.

Az iparvállalatok működését nem korlátozták, de minden munkahelyen kötelező az alkalmazottak tesztelése és a legalább FFP2-es kategóriájú szájmaszk viselése.

Új elem, hogy tilos más családok meglátogatása, és kutyát éjjel is legfeljebb a lakóhely 500 méteres körzetében lehet sétáltatni. A lakott helyeken most már mindenütt kötelező az FFP2-es kategóriájú légzésvédők viselése.

A szigorú szabályokat, amelyek fogadtatása nem volt egyértelműen pozitív, a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi, a magánszemélyek büntetése elérheti a 30 ezer koronát is (mintegy 415 ezer forint).

Folytatódik az oltási kampány is Csehországban. Szombatig több mint 800 ezer embert oltottak be, közülük 300 ezren már a második adag vakcinát is megkapták. A csehek egyelőre kizárólag az Európai Unióban jóváhagyott oltóanyagokat használják a lakosság immunizálására.

Csehországban az egy éve kitört koronavírus-járványban eddig több mint 21 ezer ember halt meg. A Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint a fertőzöttek száma eddig meghaladta az 1,3 milliót.