Csehországban is kevesebbet vásárol a lakosság

Hírek2023. jan. 12.Növekedés.hu

Tavaly novemberben 8,7 százalékkal csökkent éves összehasonlításban a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Októberben ez a mutató 9,9 százalékos volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

A csehországi kiskereskedelmi forgalom visszaesése immár hetedik hónapja tartó folyamat. Novemberben elsősorban az iparcikkek forgalma esett vissza. Forgalomnövekedést csak a drogériákban mutattak ki.

Havi összehasonlításban novemberben 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

A kiskereskedelmi forgalom csökkenése éves összevetésben novemberben is folytatódott. Havi összehasonlításban ez a csökkenés mérséklődött az üzemanyagok és az iparcikkek terén, míg az élelmiszereladásban elmélyült

mutatott rá Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Az iparcikkeknél a forgalomvisszaesés novemberben 9,6 százalékot, az élelmiszereknél 9,2 százalékot, az üzemanyagoknál pedig 2,1 százalékot tett ki. 

A drogériák forgalma éves összehasonlításban 2,8 százalékkal megnőtt. A gyógyszertárak forgalma éves szinten 5,8 százalékkal csökkent, míg korábban 19 hónapon át növekedést mutattak ki. Az élelmiszereladások 13,6 százalékkal, a háztartási cikkeké pedig 12 százalékkal.