Gulyás Gergely: A magyar állam kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat

Hírek2023. jan. 12.Dajkó Ferenc Dániel

Navracsics Tibor egyeztetni fog az Európai Bizottsággal az Erasmus-ösztöndíjak ügyében. Ha szükséges, a magyar kormány a jövő évi ösztöndíjakat is kifizeti a hallgatóknak és az Európai Bírósághoz fordul. Márciusban elfogadhatja a parlament a 2023-as költségvetést. Második körös támogatást is kaphatnak az önkormányzatok.

Erasmus-ösztöndíj

Megtartotta az idei év első ülését a magyar kormány. A kormány álláspontja az ERASMUS ügyben egyértelmű, elfogadhatatlan az Európai Bizottság lépése. A nyugat-európai egyetemeken is vannak aktív politikusok a kuratóriumokban. Navracsics Tibor egyeztetni fog a bizottsággal. A kormány az idei Erasmus ösztöndíjakat kifizeti. Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredménye a magyar kormány a jövő évre is megelőlegezi ezeket az ösztöndíjakat, valamint az Európai Bírósághoz fog fordulni - fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei első Kormányinfón. 

Kiemelte, hogy a megállapodásoknak megfelelően módosították az összeférhetetlenségi szabályokat és egyeztették a kodifikált szöveget. A magyar kormány nyitott lett volna akár szigorúbb szabályok elfogadására is, ám nem érkezett ilyen igény a bizottság részéről. Hozzátette, nem érkezett olyan kérés Brüsszelből, amely arra vonatkozott, hogy kormánytagok ne legyenek tagjai a kuratoriumoknak, mi több a bizottság elismerte, hogy a magyar kormány teljesítette a kéréseket.

A Mininiszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a modellváltó egyetemek esetében egy év alatt 18 százalékkal emelkedett a tudományos közlemények száma. 2020-hoz képest 2022-ben 7,5 százalékkal több hallgatót vettek fel az egyetemekre, valamint a külföldi hallgatók száma is emelkedett a hazai felsőoktatásban. A modellváltást követően a hallgatók tudományos teljesítménye is javult, a magyar egyetemek pedig előrébb léptek a nemzetközi egyetemi rangsorokban. 

Költségvetés

A tegnapi kormányülésen a 2023-as költségvetést is áttekintették és várhatóan jövő héten terjesztik a parlament elé. Ez alapján a költségvetés módosításáról februárban indulhatnak meg a tárgyalások az Országgyűlésben, márciusban pedig el is fogadhatják a költségvetést. 

Tavaly foglalkoztatottsági rekordot ért el Magyarország, valamint év végére stabilizálódott a forint árfolyama. Az idei évre 1,5 százalékos növekedéssel számol a költségvetés, ez alapján jó esély van arra, hogy elkerüljük a recessziót. Ezen túl az államadósság is tovább mérséklődhet 2023-ban - ismertette a tárcavezető. A rezsivédelem továbbra is fókuszban marad - tette hozzá.

Mint mondta, idén a családtámogatások köre tovább bővül a gyermeket vállaló, 30 év alatti nők szja-mentességével.

Kiemelt célként fogalmazta meg, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Az év egy nagyon magas inflációval indul elemzői konszenzus szerint, ezt fogják folyamatosan csökkenteni - ismertette. 

Energetika

Azzal kapcsolatban, hogy milyen földgázárak várhatóak a jövőben, Gulyás Gergely kihangsúlyozta, hogy az LNG-re való átállás azt eredményezi, hogy még ha véget is ér a háború, 60-70 euró alá akkor sem mehet a gáz ár. Így nem számítanak arra, hogy a visszaállnak a háború előtt jellemző alacsony árak.

Önkormányzatok

Gulyás Gergely az önkormányzati rezsitámogatásról elmondta, hogy a mostani csak az első körös támogatás volt, azonban terveznek egy második kört is. Mindez azonban függ a gazdasági helyzet változásától és az energiaárak alakulásától. A kormány a távhő rezsicsökkentett árának fenntartásában is szeretne segítséget nyújtani - húzta alá. A továbbiakban a megyei önkormányzatokkal is tárgyalni terveznek. 

Az önkormányzatok mellett a fürdők támogatását is vizsgálják. Idén több fürdő is bezárt, vagy jelentős áremelést hajtott végre. A cél, hogy megtalálják azt a támogatási formát, amely lehetővé teszi, hogy a következő télen ne legyenek bezárások.

Pedagógus bérek

A pedagógusok béremeléséről újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, hogy a kormány elismeri, hogy jelentős béremelésre van szükség és remélik, hogy minél hamarabb visszamenőlegesen is kifizethetik a megemelt pedagógusi fizetéseket, mindennek az előfeltétele, hogy Brüsszel a forrásokat rendelkezésre bocsássa.

Haderőfejlesztés

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a magyar haderőfejlesztésről is beszélt. Kiemelte, hogy a nagyívű magyar haderőfejlesztési programnak része lehet az Izraellel való együttműködés.