Csodálatos épületet adtak át a Várkert Bazárnál - érdemes megnézni az Ybl Vízházat

Hírek2018. máj. 18.Növekedés.hu

Ha nem találnak maguknak elég programot a hosszú hétvégére, feltétlenül látogassanak el a Várkert Bazárral szemben található Ybl Miklós tervezte Vízházba, az Ybl Budai Kreatív Házba. Van benne kávézó, remek kiállítás, és olyan épületet csodálhatnak meg, amely joggal nevezhető Budapest egyik ékességének. Mutatjuk, milyen volt az épület a felújítás előtt és utána.
A korábban Ybl Vízházként ismert épület 1875-ben épült és 1905-ig ipari létesítményként, gépházként működött: a királyi Vár vízellátását biztosította. Ezt követően kulturális programoknak, találkozóknak adott otthont, a benne működő kávéház pedig a budai lakosság kedvenc helyévé vált.
A második világháború során az épület komoly sérüléseket szenvedett, de teljes körű renoválásra egészen mostanáig nem került sor.
1992-ben részleges felújítást végeztek az épületen, melyet követően 15 éven át kaszinóként működött. Ennek bezárása után az egykori Vízház ismét kihasználatlanul, üresen állt.

A több mint 140 éves épület 2016-ban került a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába.

A munkálatok tavaly kezdődtek meg, melyek eredményeképpen hozzávetőleg 3 millió eurós beruházási költséggel újult meg a ház.