A 13 legnagyobb hiba, amit egy randi-appon elkövethet!

Hírek2018. máj. 19.Növekedés.hu

A fiatalabb korosztály körében már más sincs, de az idősebbek ismerkedési terepe is egyre inkább a digitális világba kerül át. Az ijfúságnak ez természetes közege, de aki nem laptoppal a kezében született, annak nem árt megtanulnia ennek a világnak a szabályait. A következőkben Erika Ettin tanácsait adjuk közre, aki a Little Nudge című amerikai társkereső portál alapítója, “civilben” pedig párkapocsolatokkal foglalkozó tanácsadó. Az alábbiak természetesen nem kötelező szabályok, inkább olyan jótanácsok, amelyeket célszerű betartani ahhoz, hogy sikerrel vegyük a netes ismerkedés kezdeti akadályait.

  1. Önéletrajz írása

Sokan azt gondolják, hogy az őszinteség jegyében teljes élettörténetükkel kell kiállni a nyilvánosság elé. Ez talán abból a hitből is fakadhat, hogy egy szűkszavú bemutatkozás elriaszthatja a potenciális érdeklődőket. Valójában épp az ellenkezője igan. A digitális világban másodpercek vannak arra, hogy felkeltsük egy másik ember érdeklődését. Egy hosszú önéletrajz unalmas, szőrszálhasogató embernek láttat minket. Kerüljük! Bőven elég egy néhány mondatos bemutatkozás. Viszont ugyanilyen hiba, ha semmit nem írunk. Egy előnyös fotó kevés az érdeklődés felkeltéséhez.
  1. A testmagasság túlzott hangsúlyozása

Sok férfi gondolja azt, hogy a nők számára alapvető fontosságú, hogy milyen magas egy férfi. Mi sem áll távolabb az igazságtól! Persze előfordul, ha valaki nem szereti, ha társa magasabb, vagy éppen alacsonyabb nála, de az ismerkedés ilyen korai fázisában nem ez a legfontosabb tényező. Ha egy férfi leírja a magasságát - és mást nem -, az azt közvetíti, hogy ez az egyetlen dolog, amit kínálni tud. Ok, lehet, hogy 185 centi magas, de az is lehet, hogy három értelmes mondatot nem tud kinyögni.
  1. Túl sok kép felrakása

A társkereső applikációk általában több tucat fotó feltöltését teszik  lehetővé. Csábító is ez az ajánlat, hiszen törekszünk arra, hogy szűkre szabott lehetőségek, a személyes találkozás hiánya dacára minél tágasabb képet mutassunk magunkról. A szakértő szerint 5-nél több fotó teljesen felesleges, sőt, akár riasztó is lehet. Az emberek kíváncsiak, szeretnek képeket nézegetni. Ha 25 kép van fent rólad, akkor mind a 25-öt megnézik. Így viszont megnő annak az esélye, hogy találnak köztük olyat is, ami nekik nem tetszik.
  1. Az első kép nem az arcot ábrázolja

A bemutatkozás a digitális világban is bemutatkozás. Ami azt jelenti, hogy az első fotónak mindig az arcodat célszerű ábrázolnia. A figyelmet az arc ragadja meg a legjobban. Hiába a dagadó izmos, vagy a bikinis képek. Az arc a legfontosabb. Minden más utána következik.
  1. Hiányzik a teljes alakos kép

Logikusan következik az előző pontból. Ha bemutatkozunk, azt az arcunkkak tegyük. Viszont teljesen jogos elvárás, hogy az érdeklődő társkereső kíváncsi arra is, hogy milyen a testalkatunk. Ha az érdeklődő nem látja, hogy is nézünk ki, elkezd találgatni. Márpedig az ember, ha találgat, általában hajlamos rosszra gondolni.
  1. Unalmas fotók

Még ha nincs is rólunk éppen kéznél kép, amin mondjuk egy ejtőernyős ugrás közben vagyunk láthatók, törekedjünk rá, hogy valami érdekeset is mutassunk magunkról. Egy társkereső oldal tipikusan az impulzusra, a pillanatnyi benyomásra épít. Ráadásul egy érdekes kép segít is a kommunikációban, mert kérdésekre ösztönzi azt, aki nézi, így könnyebb elkezdeni egy beszélgetést. Vannak olyan társkereső oldalak, amelyeken a nőnek kell kezdeményezni, az ő joga eldönteni, hogy kit keres meg. Egy érdekes képpel segíthetünk nekik elkerülni a közhelyes indítást.
  1. Képek, amelyeken más emberek is szerepelnek

Barátokkal, barátnőkkel közös képet nagyon nem célszerű ismerkedési célra használni. A szándék persze érthető, meg akarjuk mutatni, hogy vannak barátaink, jó társasági, közösségi emberek vagyunk. Az elért hatás azonban erősen kérdéses. Egyrészt dilemma elé állítjuk az érdeklődőket, nem tudják eldönteni, hogy ki is az, aki kapcsolatba szeretne lépni velük. Másrészt rossz üzenetet is közvetít egy ilyen közös fotó: nem merjük vállalni magunkat, másra van szükség ahhoz, hogy a nyilvánosság elé lépjünk. Alapesetben nem gondolja senki, hogy ne lennének barátaink. Ha ezt külön hangsúlyozzuk egy ilyen közös fotóval, pont az ellenkező hatást érhetjük el. Ráadásul ebben az esetben a szemlélő óhatatlanul is összehasonlít minket a képen szereplő barátainkkal. Egy társkereső oldalon amúgy is nagy a konkurencia. Miért nehezítenénk még jobban a dolgot?
  1. Kizárólag csoportképek, rosszabb esetben kizárólag vicces csoportképek

A helyzet hasonló, mint az előző pontban. Nem az ismerkedés elején kell - ráadásul ilyen direket módon - megmutatni azt, hogy milyen vicces figurák is vagyunk. Az majd, ha itt lesz az ideje, kiderül úgyis. Ráadásul egy csoportképből szinte lehetetlen kibogarászni, hogy tulajdonképpen melyik szereplő szeretne ismerkedni. Különösen nagy hibának számít nyitó, első képnek csoportképet feltenni.
  1. Túl sok kép az ellenkező nemmel

Ha egy nő férfitársat keres, vagy egy férfi  nőt, célszerű kerülni az olyan képeket, amelyeken az ellenkező nem szerepel. Az ilyen kép azt üzeni, hogy látod, az a nő (férfi) kedvel engem, neked is ezt kell tenned. Ez egy erőszakos és tolakodó üzenet. A legrosszabb variáció pedig az, ha az exünkkel közös fotót teszünk fel. Ez óhatatlanul versengésre kényszeríti az érdeklődőt, ráadásul bizonytalan helyzetet is üzen: lehet, hogy még nincs vége az előző kapcsolatnak?
  1. Sablonos beszélgetés kezdeményezése

Visszautalva a 6. pontra: ha kiszemeltünk segít nekünk azzal, hogy érdekes képet tett fel, máris megvan az apropó. Nincs kiábrándítóbb annál, mint amikor nyitásként megkérdezzük a másikat, hogy mivel foglalkozik és mi a hobbija. Nézzük figyelmesen a fotókat, mindig lesz valami apróság, ami apropót ad ahhoz, hogy ne közhelyesen indítsunk el egy beszélgetést.
  1. A kezdeményezőkészség hiánya

Ha valakivel úgy érezzük, hogy megérett az idő a személyes találkozásra, ne halogassuk sokáig. Kezdeményezzünk! Egy társkereső oldalon a kiszemelt jó eséllyel mással is beszélget, nem csak velünk. Ne rontsuk a saját esélyeinket azzal, hogy húzzuk-halasszuk az első randit. Az, hogy a valóságban is megvan a kölcsönös szimpátia, úgyis kiderül. Mindenkinek jobb, ha előbb.
  1. Felesleges karakterek özöne

Ha felkeresünk egy társkereső oldalt, azt azért tesszük, hogy társra találjunk. Felesleges karakterek özönét zúdítani a másikra, aki valószínűleg másokkal is chatel-levelezik. Ezzel csak azt érjük el, hogy fárasztó, a másikra magát ráerőltető személyiségnek gondolnak minket. A személyes találkozásnál úgysincs jobb alkalom arra, hogy megismerjük a másikat. Egy levél, egy telefonbeszélgetés a másik személyiségének csak egy kis szeletét mutatja meg, ráadásul nem is mindenki jó a telefonálgatásban. Adjunk esélyt magunkank és a másiknak is, hogy teljes valójában mutassa meg magát. Telefonszámot egyébként se célszerű  megadni egy társkereső alkalmazásban. A hosszas beszélgetésekben elvész a lendület, megtörik a varázs.
  1. Egyszerre sok vasat tartani a tűzben

Vannak olyan emberek, akik a társkereső oldalakon úgy gyűjtik a találatokat, mintha versenyeznének. Ennek semmi értelme. Virtuálisan sem célszerű túl sok vasat tartani a kézben. Ez nem fair a többiek felé sem, ráadásul óhatatlanul felületes, nem a másik felé forduló kommunikációt eredményez.