Csökken az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek száma

Hírek2020. aug. 18.Növekedés.hu

Idén tovább csökkent az adóparadicsomokban bejegyzett cseh vállalatoknak a száma - olvasható az english.radio.cz hírportálon. A csökkenés üteme azonban lelassult, derült ki a Bisnode adatkezelő cég elemzéséből.

Az „adóparadicsom” elnevezést általában azokra az országokra és térségekre használják, ahol a regisztrált külföldi vállalatoknak vagy egyáltalán nem, vagy csak alacsony adókulccsal kell adózniuk. E megoldás célja, hogy minél több külföldi tőke jelenjen meg az érintett országban vagy térségben.

Júniusban összesen 11 741 cseh vállalatot tartottak nyilván olyan területeken, amelyeket a közvélemény adóparadicsomnak tekint. Ez a szám 361-el kevesebb, mint a tavalyi év végén készített összegzés eredménye.

A csökkenés tükrözi az elmúlt évek során tapasztalt általános trendet. Az adóparadicsomok által kínált előnyöket a cseh vállalatok egyre szerényebbnek érzékelik, mondta a Bisnode elemzője, Petra Štěpánová. Megjegyezte azonban, hogy az lemorzsolódás üteme 2020 első felében lassult.

Az elemzés szerint az adóparadicsomokban nyilvántartott vállalatok fele az ingatlan-üzletben utazik vagy kereskedelemmel foglalkozik.

Azoknak a cseh vállalatoknak a körében, amelyek a magasabb adózás elkerülése érdekében ezt a taktikát követik, különösen a Marshal Szigetek bizonyultak népszerűnek. A kis államban regisztrált cseh vállalatok száma ez év januárja és júniusa között 141 százalékkal emelkedett, amely a Bisdone korábbi statisztikáinak fényében példátlan növekedés.

Csekély növekedés volt tapasztalható Gibraltár, Hongkong, Lichtenstein és Man Sziget vonatkozásában, annak mértéke azonban valamennyi esetben csupán egy számjegyűnek bizonyult.

A Hollandiában regisztrált cseh vállalatok száma egyidejűleg 120-al, az Egyesült Államokban 95-el, Monaco-ban pedig 84-el csökkent.

A szomszédos Szlovákiában a Bisnode az ellenkező tendenciát tapasztalta. Az adóparadicsomokban regisztrált szlovák vállalatok száma hosszú idő óta emelkedik, mondta Petra Štěpánová.

Szakértői becslések szerint a cseh állam e rendszer következtében minden évben több tíz milliárd korona adóbevételtől esik el. Még komolyabb a pénzmosásból vagy a tőkét elrejtő megoldásokból származó veszteség.