Csökkent a világkereskedelmi forgalom

Hírek2023. aug. 7.Növekedés.hu

Júliusban jelentősen lassult a világkereskedelmi forgalom a kieli IfW gazdaságkutató intézet havi rendszerességgel kalkulált Kiel Trade Indicator mutatószáma alapján.

Az IfW (Institut für Weltwirtschaft) júliusi világkereskedelmi mutatószáma ár- és szezonális kiigazítással 1,6 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint Kína forgalmi mutatói negatívba fordultak mind az importot, mind az exportot tekintve.

Az EU exportmutatója 1,6 százalékkal, az importmutatója pedig 1,5 százalékkal csökkent, az Egyesült Államok exportmutatója 3,7 százalékkal, importmutatója 0,8 százalékkal esett. A kínai exportmutató 1,6 százalékkal, az importé pedig 0,7 százalékkal mérséesett júliusban, ugyanakkor Oroszországé 4,0 százalékkal nőtt az export és 0,2 százalékkal az import esetében. Németország kereskedelmi mutatói mind az export (mínusz 0,4 százalék), mind az import (mínusz 1,2 százalék) tekintetében mínuszban álltak júliusban.

"Európa gazdaságilag legerősebb országaiban, Németországban és Franciaországban a vállalatok hangulata az elmúlt tíz évben csak a 2020-as járványévben volt rosszabb, ezt tükrözik a jelenlegi kereskedelmi adatok - kommentálta az eredményeket Vincent Stamer, a kieli IfW gazdaságkutató intézet vezető közgazdásza.

A Kiel Trade Indicator kereskedelmi mutatószámot 50 ország konténeres tengerhajózási adatai alapján kalkulálja a kutatóintézet több mint ötszáz kikötő és száz hajózási útvonal forgalmi adatai alapján, öntanuló mesterséges intelligencia alkalmazásával. A Kiel Trade Indicator a tapasztalatok alapján pontos előrejelzéssel szolgál más kereskedelmi forgalmi és gazdasági növekedési makrodatok későbbi alakulását illetően.