Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban havi és éves szinten is

Hírek2024. jún. 5.MTI

Havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek a termelői árak áprilisban az euróövezetben és az Európai Unióban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Áprilisban az euróövezetben az elemzők által várt 0,5 százaléknál nagyobb mértékben, 1,0 százalékkal csökkentek a termelői árak márciushoz képest, amikor 0,5 százalékos esést mértek.

Az EU-ban termelői árak csökkenése 0,7 százalék volt márciussal összevetve, amikor 0,6 százalékos esést regisztráltak.

Az euróövezetben az energiaárak egy hónap alatt 3,6 százalékkal csökkentek, miután márciusban 2,3 százalékkal estek. Az Európai Unióban az energiaárak havi szinten 2,5 százalékkal csökkentek az év negyedik hónapjában a márciusban regisztrált 2,4 százalékos esést követően.

Energiaárak nélkül a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,2 százalékkal nőttek áprilisban.

Egy év alatt, 2023 áprilisa óta 5,7 százalékos volt az euróövezeti termelői árak csökkenése az elemzők által várt 5,1 százalék helyett az előző havi 7,8 százalékos esést követően. A termelői árak éves szintű csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 14,7 százalékkal estek áprilisban a márciusi 20,3 százalékos éves csökkenés után.

Az EU-ban éves összevetésben 5,5 százalékkal csökkentek a termelői árak áprilisban, egy hónappal korábban 7,6 százalékos visszaesést mértek.

Az energiaárak nélkül áprilisban a termelői árak éves szinten 1,0 százalékkal csökkentek az euróövezetben és 1,2 százalékkal az EU-ban.