Irak közel 100 évre elegendő olajtartalékkal bír

Elemzések2024. jún. 5.Tárik Meszár

Irak, a világ egyik legnagyobb olajtermelője több mint 160 milliárd hordóra kívánja növelni nyersolajtartalékait.

A Világbank szerint Irak 145 milliárd hordó bizonyított olajtartalékkal rendelkezik, ami a jelenlegi ütemben 96 évnyi kitermelésnek felel meg. Ez a világ legnagyobb kőolajkészletei közé tartozik.

A minisztérium 29 ígéretes projektet terjesztett elő

mondta Hajján Abd al-Ghani iraki olajminiszter egy nemrégiben lebonyolított három napig tartó olajkút fejlesztési pályázati eljárás megnyitásakor.

Reméljük, hogy [hamarosan] bejelenthetjük, Irak bizonyított olajtartalékait több mint 160 milliárd hordóra [tudjuk] növelni

– tette hozzá.

Irak – annak ellenére, hogy a világ öt legnagyobb kőolajtermelője között van – ismert mezőinek csak egy töredéke van fejlesztés alatt, és a közel-keleti ország egyike lehet azon kevés helyeknek, ahol a hatalmas, bizonyított és ismeretlen tartalékokat alig használták ki.

Irak energiaszektora nagymértékben az olajra épül, energiaszükségletének körülbelül 94 százalékát kőolajból fedezik.

Táblázat: a világ legnagyobb kőolajtermelői 2023-ban

Helyezés

Ország

Termelési mennyiség (millió hordó naponta)

1.

Egyesült Államok

12,9

2.

Oroszország

10,1

3.

Szaúd-Arábia

9,7

4.

Kanada

4,6

5.

Irak

4,3

A kínai cégek tarolnak

Az elmúlt időszakban a kínai vállalatok nyerték el a legtöbb befektetési szerződést az olaj- és gázprojektek tekintetében, amelyek főként Közép- és Dél-Irakot fedik le.

Az iraki olajminiszter elmondta, hogy a minisztérium folytatja ambiciózus terveinek megvalósítását az olajba és gázba történő befektetések terén, hogy megfeleljen a helyi fogyasztás és a globális piacokra irányuló export követelményeinek.

Az iraki olajminisztérium tavaly szeptemberben jelentette be, hogy az engedélyezési fordulók 12 év alatt közel egy billió dollár pénzügyi bevételt jelentettek az államkincstár számára.

Irak öt engedélyezési kört hajtott végre 2008 óta. Abd al-Ghani elmondta, hogy a kormány támogatja és segíti a nyertes cégeket. A tervek szerint 12 kormányzóságban található mezők és kutatóblokkok, valamint egy vízi blokk – az első, amelyet az Öböl iraki felségvizein tárnak fel - fejlesztése fog megvalósulni.

Nagy az Irántól való függés

Irak azt is reméli, hogy a kutatás és fejlesztés a földgáztermelés növekedését is elősegíti, amivel csökkenteni tudnák az iráni importtól való függést.  Irak megpróbálja maga mögött hagyni az elmúlt évtizedek háborúit és a korábbi szankciókat, amelyek a befektetések elmaradásához vezettek.

Az ország villamosenergia-minisztere 2022-ben azt mondta, kormánya megállapodást kötött Iránnal arról, hogy a perzsa ország nyáron napi 50 millió, télen pedig napi 10 millió köbméter gázt biztosít. Az arab ország gázszükségletének egyharmadát keleti szomszédjától szerzi be, de ez sokak szerint kiszolgáltatottá teszi.

A kőolaj-eladások az iraki költségvetés bevételeinek 90 százalékát teszik ki. Irak alapító tagja az OPEC-csoportnak, amely márciusban napi 3,9 millió hordó feletti iraki kőolajtermelésről számolt be.

Irak több mint napi 3459 millió köbláb gázt (98 millió köbmétert) és napi egymillió hordó olajat vár ezekből az engedélyezési körökből

– áll a miniszterelnöki médiahivatal közleményében.

Tárik Meszár a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ és az Migrációkutató Intézet vezető kutatója.