Csúnya meglepetést okozott a német inflációs adat - mutatjuk az okokat

Hírek2023. júl. 11.MTI

Több hónapi csökkenés után júniusban ismét emelkedett az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden ismertetett végleges adatai szerint.

 A fogyasztói árak 6,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest júniusban. Májusban kisebb, 6,1 százalékos drágulást regisztráltak.

Ruth Brand , a Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke emlékeztetett arra, hogy három egymást követő hónap lassulás után júniusban gyorsult az infláció, amit elsősorban az élelmiszerárak hajtottak. Hozzátette: inflációt növelő egyszeri bázishatása van a kormány tavalyi segélyintézkedéseinek, a 9 eurós havi közlekedési bérletnek és az üzemanyag adóteher-csökkentésének. 

Az energiatermékek árnövekedése gyorsult, a májusi 2,6 százalék után júniusban 3 százalékkal voltak magasabbak éves szinten.

Eközben az élelmiszerárak emelkedése lassult, a májusi 14,9 százalékról júniusban 13,7 százalékra éves összevetésben. Lényegesen többet kellett fizetni a fogyasztóknak a tejtermékekért (+22,3 százalék), valamint a cukorért, lekvárért, mézért és egyéb édességekért (+19,4 százalék). Jelentősen drágultak még a zöldségfélék (+18,8 százalék), a hal, a haltermékek és tenger gyümölcsei (+18,5 százalék), a kenyér és a gabonafélék (+18,3 százalék). Ezzel szemben az étkezési zsírok és olajok ára 12,1 százalékkal csökkent tavaly júniussal összevetve.

Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított úgynevezett maginfláció 5,8 százalékra gyorsult éves szinten a májusi 5,4 százalékról.

Júniusban 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak májushoz képest, amikor 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált (HICP) éves összevetésű árindex 6,8 százalék volt júniusban a májusi 6,3 százalék után. A havi harmonizált árindex 0,4 százalék lett a májusi 0,2 százalék csökkenést követően.

Németországban az infláció tavaly éves átlagban rekordszintű, 7,9 százalék volt, több mint a duplája az egy évvel korábbi 3,1 százaléknak.