Dél-Korea az egyik legnagyobb befektető Magyarországon - Többszáz cégük van itt

Hírek2023. jún. 1.MTI

Magyarország az adózást, a szaktudást és az infrastruktúrát tekintve is versenyképes környezetet tud biztosítani a dél-koreai vállalatoknak - mondta Varga Mihály Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság új magyarországi nagykövetével folytatott megbeszélésén a szaktárca közleménye szerint.

A pénzügyminiszter kiemelte: mára Dél-Korea az egyik legnagyobb befektetővé vált Magyarországon, ez azt mutatja, hogy a koreai vállalatok bíznak a magyar gazdaságban.

Az elmúlt években Dél-Korea az egyik legnagyobb külföldi befektetővé vált Magyarországon - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy Magyarország Ázsiában a legnagyobb kereskedelmi forgalmat Kína után Koreával bonyolítja le, és jelenleg mintegy 300 koreai cég működik Magyarországon.

Emlékeztetett: 2021-ben Dél-Koreából érkezett az egyik legnagyobb befektetés az SK Innovation iváncsai, majd 2022-ben a W-SCOPE nyíregyházi beruházásával, és a magyar kormány három koreai érdekeltségű vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a Koreai Köztársaság a Keleti Nyitás legnagyobb tőkebefektetője Magyarországon.

Ez egybevág a kormány azon törekvésével is, hogy Budapest regionális pénzügyi központtá váljon, amely hídként szolgál az ázsiai és az európai piacok között. A magyar kormány célja emellett, hogy idén elkerülje a recessziót: ehhez az is kell, hogy fenntartsuk az ide érkező beruházások ütemét - fűzte hozzá.

Varga Mihály a találkozón rámutatott: a Koreai Köztársaságba irányuló magyar export több mint 12 százalékkal, 672 millió dollárra nőtt a tavalyi évben. Emlékeztetett: a gazdasági kapcsolatok további erősödését segíti az a beruházás-ösztönzési és kereskedelemfejlesztési megállapodás is, amelyről tavaly ősszel állapodott meg Szöul és Budapest.

A tárcavezető jelezte: a két ország pénzügyminisztériuma közötti tudáscsereprogramban magas szintű adó- és vámhatósági együttműködés jött létre a koreai féllel.

Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság új magyarországi nagykövete 2023 januárja óta tölti be posztját. A Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság, amelynek társelnöke Varga Mihály, legutóbbi, negyedik ülését márciusban tartották online formában, míg a következő, személyes jelenlétű ülést a felek várhatóan Budapesten tartják 2024-ben - ismerteti közleményében a Pénzügyminisztérium.