Durván csökkentette a Gazprom az Olaszországba érkező gázt

Hírek2022. jún. 17.MTI, Sárközy Júlia, Róma

Az orosz Gazprom felére csökkentette Olaszországba irányuló gázexportjának napi mennyiségét - erősítette meg az olasz energiaszolgáltató ENI pénteken. Ma már Algériából több gáz érkezett, mint Oroszországból.

Az ENI és a Gazprom közötti szerződés napi 63 millió köbméter földgáz érkezését írja elő.
Az olasz energiavállalat közlése szerint pénteken a gázmennyiség ötven százaléka érkezett meg az Ukrajnán, Szlovákián és Ausztrián áthaladó Tag-vezetéken, amely Tarvisio magasságában lép be Olaszországba.

A Gazprom szerdán 15 százalékkal csökkentette az olaszországi szállítmányok mennyiségét a vezetékek műszaki-karbantartási munkáira hivatkozva. Csütörtökön az ENI a kimaradt mennyiség pótlását kérte, de ehelyett az eredeti mennyiségnek csak 65 százaléka érkezett meg.

Olaszország tavaly földgázimportjának 40 százalékát, vagyis 29 milliárd köbmétert fedezett orosz forrásból. A római energiaügyi tárca korábbi közlése szerint a gázmennyiség csökkenése egyelőre nem teremt kritikus helyzetet, a gáztározók töltöttsége 52 százalék feletti.

Az ukrajnai háború kezdetétől az orosz gáztól nagy mértékben függő Olaszország minden lehetséges eszközzel más beszállítókat keres: új szerződésekkel igyekszik növelni az elsősorban Észak-Afrikából érkező gázmennyiséget.

Az energiaszállító SNAM adatai szerint péntek volt az első nap, amikor Algériából több gáz érkezett, mint Oroszországból: az észak-afrikai ország és Szicília közötti Transmed-vezetéken több mint 64 millió köbméter jött, miközben Oroszországból kevesebb mint 32 millió, valamint további 28 millió köbméter az Azerbajdzsán és a déli Puglia tartomány közötti Tap-vezetéken keresztül.

"Csökkentenünk kell a függőséget, és növelnünk kell a nemzeti termelést" - jelentette ki Roberto Cingolani, a környezeti átmenetért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti felszólalásában. Cingolani szerint Olaszországban újra kell indítani a fúrásokat, vagyis a belföldi gáz- és kőolajmezők feltárását szárazföldön éppúgy, mint tengeren, ami az utóbbi két és fél évben tilos volt.

Az Il Messaggero című római napilap emlékeztetett arra, hogy a kormány a gáztározók telítettségét 90 százalékosra akarja emelni a fűtési szezon november 15-i kezdetére. Utóbbihoz 17 milliárd köbméter gázra van szükség, a jelenleg tározott valamivel kevesebb mint tíz milliárdhoz képest.