E-töltőállomás kialakítására új pályázat nyílik cégeknek 

Hírek9 órájaNövekedés.hu

Mától érhető el a 28 milliárd forintos támogatási lehetőség végleges pályázati felhívása, a kölcsönkérelmeket 2024. november 6-tól jövő május végéig lehet benyújtani - írja az Energiaügyi Minisztérium.

A program jóvoltából a következő években országszerte több mint száz helyszínen létesülhetnek nyilvános e-töltőállomások. A kezdeményezés a napelemmel és energiatárolóval felszerelt töltőpontok telepítésére is ösztönöz a fővároson kívül, elsősorban a hálózat fehér foltjaiban.

Az induló pályázat célja az energiaátmenet felgyorsítása, a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítése. A kiíráson elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkező vállalkozások juthatnak többletforráshoz.

A pályázóknak legalább egy e-töltőállomás létesítésére kell vállalást tenniük a töltőpontokkal kevésbé ellátott járások bármelyik településén. E helység kiválasztására egy technikai felhívás szolgál majd, amelyre első körben 2024. október 14. és 21. között lehet jelentkezni.Vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 4 milliárd forint forrás nyerhető el, alapesetben maximum 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelként, amelyet legalább 10 százaléknyi önerővel kell kiegészíteni.

A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, a mikro- és kisvállalkozások pedig 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként.A kedvezményes hitel mellett vissza nem térítendő támogatás például abban az esetben adható, ha a tervezett töltőállomás a felhívásban felsorolt, előnyben részesített járásban létesül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő egységgel lesz felszerelve.

A támogatásból épített vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának képesnek kell lennie intelligens töltésre. Kötelező biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét is.

A kölcsönszerződéseket legkésőbb 2025 végéig meg kell kötni, a projektek fizikai befejezésének fő szabály szerinti határideje a szerződéskötéstől számított három év.

A beruházások közelebb visznek az országos lefedettség eléréséhez, ezzel kényelmesebben használhatóvá és vonzóbbá teszik a tiszta és csendes zöldautókat - írja a minisztérium.