Eddigi legsikeresebb aukcióját tartotta az Eximbank

Hírek2020. okt. 12.MTI

Az Eximbank 2020. 10. 07-én rendkívül sikeres kötvénykibocsátást tartott: a 2021/1-es és a 2025/1-es számú kötvényekre egyidejűleg megtartott aukciókkal a banknak olyan mértékű forrásbevonást sikerült elérnie, amilyet korábban, nyilvános kibocsátásban, a magyar jog hatálya alatt még soha – több mint 52 milliárd forintos összeget.

Az egyéves futamidejű, 1 százalékos névleges kamatozású kötvényre összességében több mint 58 milliárd forintnyi befektetői kereslet volt, ebből 32 milliárd forintnyi került értékesítésre névérték feletti átlagos ár, vagyis 0,94 százalékos átlagos hozam mellett. Az ötéves futamidejű (2025 novemberében lejáró), 1,65 százalékos névleges kamatozású kötvényre több mint 45 milliárd forintnyi kereslet érkezett, végül több mint 20,3 milliárd forintnyi kibocsátás történt 1,68 százalék átlagos hozammal. A kibocsátás során bevont források jól illeszkednek az Eximbank forrásainak lejárati szerkezetébe.

Az Eximbank – a kereskedelmi bankokhoz hasonlóan – a tulajdonos által biztosított tőkén túl a tágabb értelemben vett pénzpiacról származó forrásokkal gazdálkodik. Tekintettel arra, hogy a bank – annak speciális jellegéből adódóan – ügyfélbetétet nem gyűjt, illetve nem vezet pénzforgalmi ügyfélszámlát, ezekben nincsenek ügyfélszámla egyenlegek vagy lakossági lekötött betétek, ugyanakkor megtalálhatók a nemzetközi intézmények, mint az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vagy a Világbank által biztosított, valamint a kereskedelmi bankoktól piaci alapon bevont és kötvénykibocsátásokból származó források. A mostani aukción több mint 100 milliárd forintnyi érdeklődés érkezett, ami jól mutatja, hogy töretlen a befektetői bizalom. Folyamatosan figyeljük a piaci helyzetet és folyamatokat, forrásbevonásunkban alapvető szempont a finanszírozási biztonság, ami mellett a piaci kondíciókat ismerve, az aktuálisan bevont források devizaneméről és futamidejéről saját bankszakmai megítélésünk – például az eszköz-forrás lejárati összhangja – alapján, a legkedvezőbb összköltség elérésének igényével döntünk.

nyilatkozta az októberi aukció kapcsán Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója.