Az MVM 100 millió eurós hitelkerettel fejleszti az energetikai infrastruktúrát

Hírek2020. okt. 12.MTI

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. aláírta a Nemzetközi Beruházási Bankkal (NBB) a bank közelmúltbeli legnagyobb hitelkeret-szerződését - tájékoztatta az MVM és a bank hétfőn

Az ügylet feltételei szerint az NBB 15 éves futamidővel 100 millió euró értékű hitelt nyújt forintban - írták a közleményben.

A befektetés célja a magyar energiaellátási hálózat és energetikai infrastruktúra nagyszabású korszerűsítésének, valamint további fejlesztésének támogatása. Ez magában foglalja az MVM-hez tartozó földgázelosztó rendszer több mint 29 ezer kilométer hosszú vezetékből álló hálózatának megújítását, illetve a szolgáltatás minőségének javítását, valamint az okos fogyasztásmérők telepítéséhez, a mérésiadat-kezelő rendszerek bevezetéséhez és az okos város (smart city) projektek megvalósításához is rendelkezésre áll a hitelkeret.

A közlemény idézi Sum Jánost, az MVM Csoport gazdasági vezérigazgató-helyettesét, aki szerint a megállapodás révén egy újabb nemzetközi banki partnerrel sikerült hosszú távú, versenyképes finanszírozási megállapodást kötni.

A magyar energetikai szektor fejlesztése és meghatározó közművállalatának támogatása teljes mértékben megfelel nemcsak a jelenlegi, 2018-2022-es NBB-stratégia alapelveinek, hanem a Magyarországra vonatkozó országstratégiának is. Az a tény, hogy az MVM Csoport 5 NBB részvényes energiapiacán végzi tevékenységét, fontos hosszú távú integrációs hatást kölcsönöz ennek a tranzakciónak, ami az NBB befektetési politikájának egyik prioritása - emelte ki Georgij Potapov, az NBB igazgatótanácsának hitelezésért és befektetésért felelős alelnöke a közlemény szerint.