Egész jó lett a tavalyi német gazdasági teljesítmény

Hírek2023. jan. 13.MTI

A német statisztikai hivatal első becslése szerint a szakértői várakozásokat kissé meghaladó mértékben nőtt a német gazdaság tavaly elsősorban a korlátozásokat követő felzárkózási hatás pozitív következményeinek köszönhetően.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis első becslése szerint tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék az előző évihez képest. Naptárhatással kiigazítva a növekedés 2,0 százalékos volt. Gazdasági szakértők 1,8 százalékos növekedést jeleztek előre 2022-re.

Az előző évben, 2021-ben 2,6 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék, 2020-ban pedig 3,7 százalékos volt a visszaesés.

"Németország általános gazdasági helyzetét 2022-ben az ukrajnai háború következményei, az energiaárak rendkívüli emelkedése határozta meg" - mondta Ruth Brand, a Destatis idén január elsejétől hivatalban lévő új elnöke a 2022-es gazdasági növekedésről pénteken Berlinben tartott konferencián. "Ehhez társultak még az alapanyagellátási nehézségek, az erőteljesen emelkedő élelmiszerárak, a szakképzett munkaerő akut hiánya, valamint a koronajárvány még meglévő, bár gyengülő utóhatásai. Mindezekhez képest a német gazdaság összességében elég jól tartotta magát" - folytatta Brand.

A német gazdaság bruttó hazai terméke 2022-ben 0,7 százalékkal haladta meg a koronajárvány által nem érintett utolsó év, a 2019-es teljesítményét.

Az egyes gazdasági ágazatokban eltérően alakult a hozzáadottérték-termelés: a járványvédelmi korlátozások eltörléséből profitáló szolgáltatási ágazatok felzárkózási hatásból profitálhattak. Az egyéb szolgáltatók, amelyek közé a kreatív és szórakoztatóipar is tartozik, jóval az átlag felett tudtak növekedni, 6,3 százalékkal. A kereskedelem, szállítás és vendéglátás kombinált gazdasági ágazatban 4,0 százalékos volt a növekedés.

A keresleti oldalon a német gazdaság növekedésének fő pillére 2022-ben a lakossági fogyasztás volt, amely 4,6 százalékkal nőtt tavaly és csaknem elérte a válság előtti 2019-es szintet.

Köszönhetően annak, hogy 2022 tavaszára a már szinte minden járványvédelmi korlátozás eltörlésével megindult a felzárkózási korrekció. A felzárkózási hatás elsősorban a szálláshely- és vendéglátóipari szolgáltatásokra fordított kiadásokban mutatkozott meg. A háztartások többet költöttek szabadidőre, szórakozásra és kultúrára, mint egy évvel ezelőtt.

A kormányzati fogyasztási kiadások 2022-ben viszonylag mérsékelten, 1,1 százalékkal nőttek.

Az építési kiadások tavaly 1,6 százalékkal csökkentek. Az állóeszköz-beruházások viszont ár 2,5 százalékkal nőttek tavaly.


https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/01/PD23_020_811.html