Egy különleges szolgáltatás a Mastercard üzleti kártyák mellé

Hírek2019. okt. 10.Növekedés.hu

Folyamatos az üzleti kártyák előretörése Magyarországon – egyre több cég ad bankkártyát alkalmazottainak beszerzésekre, üzemanyagvásárlásra, vagy a vezetőknek prémium szolgáltatások eléréséhez. De miként ellenőrizhető, hogy mire és mennyit is költöttek összesen a bankkártyával? Erre is van már megoldás – a Mastercard Smart Data szolgáltatással – mely már Magyarországon is elérhető. Használatával kontrollálhatók az üzleti költések és maximalizálható a hatékonyság.

Az üzleti kártyák növekedése

Az üzleti kártyák egyre népszerűbbek Magyarországon. Az MNB legfrissebb adatai szerint hazánkban már majdnem 9,5 millió bankkártya van forgalomban, és a statisztikák alapján elmondható, hogy a céges kártyák nagyobb ütemben nőnek, mint az összes plasztik együttvéve.

2019 második negyedévében több, mint 80 ezerrel több üzleti kártya volt forgalomban, mint egy évvel korábban.

Jogosan merülhet fel azonban a kérdés, hogy vajon miként kontrollálható, hogy a kártyával valóban megfelelő célokra, hatékonyan költenek. Különösen akkor fontos ez, ha több plasztik van a cég nevén, és manuálisan nehéz nyomon követni a kiadásokat. 

Van megoldás

A Smart Data szolgáltatás segítségével a vállalatok egyszerűen ellenőrizhetik a kártyás költéseket. A Mastercard a hazai bankok együttműködésével egy olyan megoldást biztosít, amely az üzleti kártyás kiadásokat, vásárlásokat összesíti, kezeli és kontrollálja.

A döntéstámogató rendszer lehetővé teszi az üzleti kártyákkal végzett tranzakciók online módon, konszolidált formában történő elérését, riportolását, elemzését, vagy éppen az alkalmazottak költségelszámoltatását. Emellett lehetőség van a kártyás vásárlások meglévő vállalatirányítási rendszerekbe történő közvetlen betöltésére is. 

Hogy is működik?

A pénzforgalom kritikus fontosságú a kiadások kezelése szempontjából, ezért a Smart Data lehetőséget ad arra, hogy a cégvezető figyelemmel kísérje a kártyás vásárlásokat.

Amikor a vállalkozó, vagy egy alkalmazottja fizetéskor a Mastercard üzleti kártyát használja, a vásárlás adatai betöltődnek a rendszerbe, amelyek láthatóak és visszakövethetők lesznek.

A program által számos egyedi kivonat, összesítés, elemzés elkészíthető, akár a beszállítók áttekintéséhez van rá szükség, akár például az adóbevallás elkészítéséhez. A vásárlási adatokból készült fájlok pedig integrálhatók a számviteli szoftverekbe, ami az adminisztrációt nagyban megkönnyíti.

A Smart Data alkalmazással tehát a kártyabirtokos mindig látja, hogy hol, mire, és mennyit költöttek az üzleti kártyákkal, az így kapott információk pedig segíthetnek a cég pénzügyi döntéseinek meghozatalában.