Egy órát tárgyalt Zelenszkij és a kínai elnök

Hírek2023. ápr. 26.MTI

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerdán telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Hosszú és tartalmas telefonbeszélgetést folytattam Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Úgy gondolom, hogy ez a telefonhívás, valamint Ukrajna kínai nagykövetének kinevezése erőteljes lökést ad kétoldalú kapcsolataink fejlődéséhez

írta Zelenszkij a Twitteren.

Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára a Facebookon hozzáfűzte, hogy Zelenszkij csaknem egyórás telefonbeszélgetést folytatott Kína elnökével.

A megbeszélés során a kétoldalú kapcsolatok minden aktuális kérdését megvitattuk. Különös figyelmet fordítottunk a kölcsönös együttműködés lehetőségeinek módjaira annak érdekében, hogy Ukrajna igazságos és tartós békéjét megteremtsük. Senki sem akarja a békét jobban, mint az ukrán nép. Saját területünkön vagyunk, és a jövőnkért küzdünk, élve az önvédelem elidegeníthetetlen jogával. A világnak igazságosnak és fenntarthatónak kell lennie a nemzetközi jog elvei és az ENSZ Alapokmánya alapján. Területi kompromisszumok révén nem lehet béke

hangsúlyozta az ukrán elnöki iroda tájékoztatása szerint Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna területi egységét az 1991-es állapotnak megfelelően kell helyreállítani.

Az ukrán elnök közlése szerint megvitatta Hszi Csin-pinggel az ukrán-kínai partnerség erősítésének módjait, hiszen - emlékeztetett - a teljeskörű orosz invázió előtt Kína volt Ukrajna első számú kereskedelmi partnere.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Hszinhua kínai hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping közölte Zelenszkijjel: álláspontja szerint a párbeszéd és a tárgyalások az egyetlen járható út, és leszögezte, hogy egy atomháborúnak nincs győztese. Kína a közeljövőben küld egy különleges kormányzati képviselőt - Li Huj, Peking volt oroszországi nagykövete személyében - Ukrajnába és más országokba, hogy konzultációkat folytasson az ukrajnai háború rendezésével kapcsolatban. A Hszinhua szerint a kínai elnök nagyra értékelte, hogy Zelenszkij különös figyelmet fordít a kínai-ukrán kapcsolatok és a Kínával való együttműködés előmozdítására, és köszönetet mondott Ukrajnának, amiért jelentős segítséget nyújtott tavaly a kínai állampolgárok evakuálásához.

Hszi Csin-ping kiemelte, hogy Ukrajna és Kína kétoldalú kapcsolatai 31 éve fejlődnek, és elérték a stratégiai partnerség szintjét. Kijelentette, hogy a szuverenitás és a területi integritás kölcsönös tisztelete a kétoldalú kapcsolatok politikai alapja. Kína azon törekvése, hogy fejlessze kapcsolatait Ukrajnával, következetes és egyértelmű - mondta a kínai államfő, hozzátéve, hogy bárhogy is változik a nemzetközi helyzet, Kína kész együttműködni Ukrajnával a kölcsönös előnyök elősegítése érdekében.

A mostani volt az első beszélgetés az ukrán és a kínai elnök között Oroszország Ukrajna elleni támadásának tavaly februári kezdete óta.

Kína nemrég közzétette saját béketervét az Ukrajna elleni orosz háború megoldására. Zelenszkij ezzel kapcsolatosan kijelentette: nem tekinti béketervnek Kína javaslatát az ukrajnai háború megoldására, de lát benne pozitív részleteket.