Egy szomszédos országban már engedélyezték a kínai vakcinát, nemsokára kezdhetik az oltást

Hírek2021. jan. 16.MTI

Egymillió adag kínai Sinopharm oltóanyag érkezett szombaton a Nikola Tesla belgrádi repülőtérre.

Zoran Gojkovic, a válságstáb tagja korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: ha a szerb gyógyszerügynökség minden engedélyt megad, a kínai vakcinával már vasárnap vagy hétfőn megkezdhetik az oltást.

Szerbiában már korábban engedélyezték a Covid-19 elleni, a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett mRNS vakcinát, az orosz Szputnyik V pedig feltételes forgalombahozatali engedély kapott. Egyelőre a kínai vakcinát is ideiglenesen engedélyezik, és csak később kap állandó engedély - mondta Gojkovic.

Háromszáz oltóponton ötven-száz embert terveznek beoltani óránként Szerbiában a koronavírus ellen - közölte Mirsad Djerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára a RTS szerb közszolgálati televízió vasárnapi híradásai szerint.

Az országban eddig 22 ezer embert oltottak be, és a múlt hét óta 280 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra.Az államtitkár kiemelte: szombaton egymillió adag kínai Sinopharm oltóanyag érkezett, a héten pedig további szállítmányokat is várnak, 250 ezret a SzputnyikV orosz, és 20 ezret a Pfizer-BioNTech német-amerikai vállalat vakcinájából.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma pénteken Szerbiában 1751-gyel 369 823-ra, Koszovóban 296-tal 55 135-re, Észak-Macedóniában 403-mal 88 389-re, Montenegróban 414-gyel 54 730-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 295-tel 117 327-re növekedett.