Ebben a versenyben a háztartások lesznek a bírók

Elemzések2021. jan. 16.Money.hu

A koronavírus-járvány miatt megtorpant a gazdaság, számos területen kedvezőtlen folyamatok alakultak ki, így tavaly a lakossági hitelpiac is a korábbi évekhez képest gyengébben teljesített.

A pandémia utáni fellendülés után azonban remélhetőleg felpörög a lakossági hitelek iránti kereslet, akár a lakáshitelpiacról, akár a fogyasztási hitelekről beszélünk. A bővülésre van tér - derül ki a money.hu Növekedés.hu-nak készített összeállításából.

Az “egészséges”, tartósan kiegyensúlyozott lakossági hitelpiacon pedig a hiteligénylők lehetnek a főszerepeben. Azzal, hogy versenyre késztetik a bankokat, mégpedig úgy, hogy a legkedvezőbb feltételekkel elérhető konstrukciókat választják.

Kétségtelenül komoly sokkot okozott a múlt év elején globálisan elterjedő, Magyarországon tavaly márciusban megjelenő koronavírus-járvány a gazdaság legtöbb területén.

A tudomány, valamint a kutatók erőfeszítéseinek köszönhetően a korábbi években, évtizedekben látott tempóhoz képest hipergyorsan kifejlesztettek olyan vakcinákat, amelyek reményre adnak okot.

Másképp: látszik a fény az alagút végén, a közeljövőben elkezdődhetnek a tömeges oltások, ez pedig hozzásegíti a világgazdaságot, ezen belül persze a magyar gazdaságot ahhoz, hogy újra megtalálja a felfelé vezető utat.

Pluszban maradt a piac

A banki ajánlatokat naprakészen bemutató money.hu szakértői szerint a 2020-as esztendő során a koronavírus-járvány hatásai nyomot hagytak a lakossági hitelpiacon.

Ez elsősorban abból látható, hogy az új lakáshitelek összege a múlt évben - január és november vége között - alig több mint 850 milliárd forintot tett ki, ez pedig mindössze 2 százalékos többletet jelentett éves szinten.

Utóbbi tempó elmarad a korábbi években látott növekedéstől, de kedvező, hogy a járvány ellenére pluszban marad ez a piac.

A pandémia miatt a háztartások óvatosabbá váltak, egy részük a legnagyobb beruházásokat, például a költözést, lakásvásárlást későbbre halasztotta. Emellett a múlt év második felében sorra érkeztek a hírek arról, hogy 2021-től új elemekkel bővül az állami lakásprogram, ezért sokan kivártak és ebben az évben vágnak bele a tervezett beruházásokba, lakásvásárlásba és az ahhoz szükséges lakáshitel-felvételbe.

Szintén a lakosság óvatosságának számlájára írható, hogy a korábbi évek sztárkonstrukcióinál, a személyi kölcsönöknél az új szerződések összege 40 százalékkal csökkent.

Bőven van még tér

Ugyanakkor a múlt évre vonatkozó gyengébb számok átmenetiek. A decemberben publikált inflációs jelentésben a jegybanki szakértők prognózisa szerint lesz lendület a lakossági hitelpiacon.

Arra számítanak, hogy a lakossági hitelállomány 8,8-12,7 százalékkal bővülhet 2021 és 2023 között.

A prognosztizált növekedésben a money.hu szakértői szerint pedig a már említett, gyermekvállalást is ösztönző állami lakásprogram komoly szerepet kaphat. Újra bevezették többek között a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfát, ennek eredményeként növekedhet a kereslet az új építésű lakások iránt. Ez pedig az újlakás-vásárlásokra igényelt hitelek iránti keresletet is élénkítheti.

Ugyancsak pörgetheti a lakossági hitelpiacot, ezen belül a lakáshitelezési piacot, hogy januártól elindult az állami otthonfelújítási program, amelynek keretében a gyermekes háztartások a lakásuk korszerűsítésre fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként utólag megkaphatják, ha teljesítik az előírt feltételeket. A munkálatok finanszírozásához pedig kedvezményes, államilag támogatott felújítási hitelt is kaphatnak.

A money.hu szakemberei szerint az alacsony kamatkörnyezet továbbra is támogatja a hitelkeresletet. A járvány elültével várhatóan visszatérnek a lakásvásárlók, hiteligénylők a piacra. Ha a gazdaság újra emelkedő pályára áll, emellett a béremelkedés is tartós lesz, akkor a lakossági hitelezés más szegmenseiben, így például a személyi kölcsönöknél is lesz kereslet.

Például a járvány alatt elhalasztott beruházások “pótlása” miatt. Nemzetközi összevetésben is bőven van tere a lakossági hitelpiac növekedésének. Az Európai Központi Bank és a magyar jegybank adatai szerint

Magyarországon a háztartási hitelek a GDP 20 százalékát adják, ezzel szemben az eurózónában 60 százalékos ugyanez az érték.

Nem véletlenül szerepelt a Magyar Nemzeti Bank még 2019-ben közzétett, 330 pontból álló versenyképességi programjában többek között az, hogy a vállalati és a háztartási hitelállomány GDP-arányos szintje annak hosszú távú trendjénél számottevően alacsonyabb szinten van.

Kulcsszereplők lehetnek a hiteligénylők

A várható bővülésben a hiteligénylők, vagyis a háztartások főszerepet kaphatnak és fokozottabb versenyre kényszeríthetik a bankokat. Azaz elősegíthetik, hogy a bankok még élesebb küzdelmet folytassanak egy-egy ügyfélért, hiteligénylőért.

Ehhez szükséges, hogy az érintett háztartások minden hitelfeltétel előtt alaposan feltérképezzék a piacot és a legkedvezőbb feltételeket nyújtó banktól kérjék az adott hitelt. A különböző ajánlatok összehasonlításában és a legkedvezőbb konstrukció kiválasztásában a money.hu lakáshitel és személyi kölcsön kalkulátorai is segítenek.

Az egyes ajánlatok között ugyanis lényeges különbségek lehetnek, a jól megválasztott hitellel pedig jelentős összeget lehet megspórolni havonta.

A jegybank felügyeleti stratégiája is kiemelten kezeli ezt a témát. “A Magyar Nemzeti Bank a 2020-2025-ös ciklusra vonatkozó felügyeleti stratégiájában – az MNB Alapokmányában lefektetett alapvető célkitűzésekkel és az MNB Versenyképességi programjával is összhangban – a fogyasztóvédelem kiemelt fókuszként került megjelölésre” - derül ki az erről szóló MNB-dokumentumból, amely ajánlásokat fogalmaz meg.

A fő alapelvek között szerepel az együttműködés, átláthatóság és összehasonlíthatóság, különös tekintettel a költségekre és díjakra. Leegyszerűsítve tehát a lakossági ügyfelek kulcsszerepet kaphatnak azzal, ha összehasonlítják az ajánlatokat és a legkedvezőbb konstrukciót választják ki.