Egymilliárd dózisú oltóanyag-kapacitást épít ki a Johnson&Johnson

Hírek2020. márc. 31.Növekedés.hu

A koronavírus elleni oltóanyag kifeljesztésének versenyében beszállt az amerikai Johnson&Johnson is. Ugyanazt a technológiát használja, amelyet az Ebola elleni oltóanyag kísérletei során alkalmaztak - számol be a Reuters.

A vállalat már kiválasztotta legjobbnak ítélhető oltóanyag változatát. E hónap elején egy korai stádiumú kísérlet már meg is kezdődött: egy beteg kapott a Moderna Inc elnevezésű vakcinából. A tömeges tesztek szeptemberben indulnak el.

A J&J arra törekszik, hogy 2021 első hónapjaiban a szer betegek vészhelyzeti gyógykezelésére alkalmazható legyen.

Ez az ütemterv sokkal gyorsabb lefutású, mint a vakcinák teszteléséhez, jóváhagyásához és gyártásához általában szükséges 18 hónapos kísérleti időszak.

A J&J bejelentette:

megállapodást kötött az Egyesült Államok kormányával, amely értelmében több, mint 1 milliárd dózis oltóanyag előállítására alkalmas termelési kapacitást épít ki. Az üzlet értéke 1 milliárd dollár.

A vállalat kötelezettséget vállalt arra is, hogy az Egyesült Államok Bioegészségügyi Kutatóintézetével és Fejlesztési Hatóságával közösen, a korábbi együttműködést kibővítve több, mint 1 milliárd dollárt költ vakcinakutatásra.