A koronavírus miatt a britek kiakadtak Kínára

Hírek2020. márc 31.D.J.

Veszélybe kerülhetett a Huawei-jel kötött megállapodás is.

Az elmúlt pár hét alatt Kína kapcsán Trump többször is hangnemet váltott.

Februárban dicsérte Peking járványügyi intézkedéseit, ám azután, hogy a koronavírus elkezdett terjedni az Egyesült Államokban már a kínai vezetést hibáztatta, amiért rosszul kezelték a krízist.

Magát a ragályt többször is „kínai vírusnak” nevezte, hogy emlékeztesse az amerikaiakat, hogy pontosan honnan indult a baj. Ám miután múlt héten Hszi Csin-ping elnökkel telefonon egyeztettek, Trump újra baráti hangnemet ütött meg.

Egy Twitter üzenetben egyenesen azt írta, hogy nagy tisztelet jár Kínának.

A britek viszonya az ázsiai országgal viszont lehet, hogy épp most fog negatív fordulatot venni. A Business Insider a Mail on Sunday forrásaira hivatkozva ugyanis azt írta: Boris Johnson kormányában többen is dühösek Kínára. Szerintük az ázsiai ország a befolyását akarja növelni azzal, hogy segítséget kínál a bajban lévő államoknak. Ráadásul úgy vélik, hogy a megbetegedésekről szóló adataik nem megbízhatóak – írja az online lap.

Ez a szembenállás most azért is lehet érdekes, mert januárban a brit kormány jóváhagyta, hogy a Huawei részt vegyen az 5G hálózatuk kiépítésében, annak ellenére, hogy a kínai cég „magas kockázatú beszállító”-nak számít.

A döntést nem csak Amerika kritizálta. Még Johnson saját pártjában is voltak, akik ellenezték a Huawei bevonását. A döntés egyik fő kritikusa az alsóház külügyi bizottságának volt elnöke Tom Tugendhat volt, aki úgy vélte:

a kínai részvétel jóváhagyásával Nagy-Britannia maga eresztette rá a rókát a tyúkólra.

A vád ugyanis az volt, hogy a Huawei a pozícióját kémkedésre fogja használni. Ezt a feltételezést a társaság kategorikusan visszautasította.

Most viszont, ahogy azt a Business Insider írja, van rá esély, hogy Johnson felmondja a partnerséget a Huawei-el. A brit kormányfő, akiről még a múlt héten derült ki, hogy elkapta az új koronavírust, a napokban egy hivatalos levélben egyébként leszögezte:

a járvány miatt a jövőben az eddigieknél is szigorúbb intézkedések jöhetnek.

Eddig az Egyesült Királyságban több mint 22 ezer új koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A halottak száma az 1400-at is átlépte.