Egymilliárd eurós külföldi beruházás a román acéliparban

Hírek2020. márc. 1.Növekedés.hu

Az indiai Sanjeev Gupta befektető érdekeltségi körébe tartozó brit GFG Alliance egymilliárd eurós beruházást hajt végre a romániai Galatiban (Galaci) lévő acélgyárában.

A Reuters beszámolója szerint a beruházás része annak a kétmilliárd eurós fejlesztési programnak, amelynek keretében a brit konglomerátum korszerűsíteni akarja európai gyárait és fel akarja futtatni a termelést.

A tervezett kétmilliárd euróból a romániai fejlesztésen túl a GFG 750 millió eurót fordít a csehországi Ostravában lévő gyár korszerűsítésére, a fennmaradó 250 milliót több európai érdekeltségének szánja.

Mivel gyáraik még rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet, a korszerűsítés egyik legfontosabb célkitűzéseként olyan elektromos kemencéket helyeznek üzembe, amelyek révén mintegy 60 százalékkal csökken a gyár szennyezőanyag kibocsátása.

A GFG konglomerátumhoz tartozó Liberty Steel tavaly vette meg az Arcelor Mittal acélipari csoporttól annak hét európai acélgyárát, köztük a galaci gyárat összesen 740 millió euróért. Ezzel a csoport bekerült a világ 10 legnagyobb acélgyártója közé (Kínát nem számítva).