Az embereket többé nem érdekli a származásuk?

Elemzések2020. márc. 1.D.J.

Az eddig dinamikusan növekvő génelemző piac elkezdett visszaesni.

Mivel roppant olcsóak és egyszerűek lettek a családfa-kutatások, az utóbbi években a virágkorukat érték. Ma már vérvételre sincs szükség ahhoz, hogy felkutassuk a gyökereinket. A DNS kutató cégek már egy nyálmintából is meg tudják állapítani, hogy az felmenőink honnan származtak. Egy ilyen elemzéshez ráadásul akár 20 ezer forintért is hozzá lehet jutni.

Most, hogy könnyen elérhető lett, a DNS-elemzés óriási üzletté vált. A piacvezetőnek számító Ancestry.com-nál 2017-ben a forgalom már az 1 milliárd dollárt is átlépte.

Ám a jelek szerint ez az ágazat ma már túl is van a csúcson. Az Ancestry.com amerikai oldalán a korábbi évhez képest tavaly novemberben 38, decemberben pedig 15 százalékkal estek vissza az online eladások. De nem csak náluk vannak problémák: a második legnagyobb piaci szereplő a 23andMe például múlt decemberben a 2018-as év hasonló időszakához képest 48 százalékos csökkenést szenvedett el a netes értékesítések terén.

A baj annyira nagy, hogy a kaliforniai 23andMe-nél januárban az apadó bevételek miatt a dolgozói állomány 14 százalékát vagyis 100 embert el kellett bocsátani. A piac hanyatlása teljesen váratlanul érte a vállalatot.

Anne Wojcicki a cég vezérigazgatója az év elején azt mondta, hogy arra csak elméletei vannak, hogy miért estek vissza a DNS-teszt rendelések, de egyelőre biztosat nem tudnak.

Valószínűleg több tényező egyszerre nehezíti az ágazati cégek dolgát. Egyrészt komoly esély van rá, hogy azoknak a jó része, akiket érdekel a családfa-kutatás, már elvégeztek egy DNS-tesztet. Vagyis a cégek lassan kezdenek kifogyni a vevőkből. Másrészt könnyen lehet, hogy néhány embert zavar, hogy a génelemzéseket végző vállalatok, ha tehetik, a páciensek információit tovább értékesítik (főleg gyógyszeripari vállalatoknak). Bár az efféle ügyletekhez a kuncsaftok jóváhagyása is kell, ez nem mindenkit nyugtat meg.

A Pentagon tavaly például kifejezetten kérte az amerikai védelmi erők tagjait, hogy a génelemzésre szakosodott cégeknél ne végezzenek DNS-teszteket, mert különben az adataik illetéktelen kezekbe kerülhetnek.