Egyre kedveltebbek az OTP okos ATM-jei

Hírek2020. feb. 3.Növekedés.hu

A tavalyi év során ugrásszerűen emelkedett az OTP Bank okos ATM-jeinek népszerűsége: mind a tranzakciók számában, mind a befizetések összegében kétszámjegyű volt a növekedés 2018-hoz képest. A több millió tranzakció során mintegy félezer milliárd forintot helyeztek el 2019-ben az OTP Bank 237 okos automatájának valamelyikében. A hitelintézet az ügyfélbarát fejlesztésekre fókuszálva idén további okos ATM-eket tervez munkába állítani - olvasható az OTP Bank közleményében.

Az OTP Bank 2016 őszén kezdte el telepíteni a készpénz ki-és befizetésre egyaránt alkalmas automatákat, amelyeket a legtöbben okos ATM-ként ismernek. Ezek a készülékek az induláskor lehetővé tették, hogy a bank ügyfelei saját számlájukra fizessenek be készpénzt a hét minden napján, a nap 24 órájában. Az alakuló ügyféligényekhez igazodva 2019 novemberétől az OTP Bank a piacon az elsők között fejlesztette tovább az okos automatáit. Ennek köszönhetően az ügyfelek már nemcsak a saját, hanem az OTP-nél vezetett más számlákra is fizethetnek be készpénzt.

Az elmúlt három évben egyre többen, egyre többször és egyre nagyobb összegeket fizettek be az új, digitális megoldás segítségével. A tavalyi év során a befizetések darabszáma 60, míg a befizetések összege 80 százalékkal nőtt 2018 azonos időszakához képest.

Az ügyfelek a több mint 3,3 millió tranzakció során csaknem 538 milliárd forintot helyeztek el 2019-ben az OTP Bank 237 okos automatájának egyikébe.

2019 csúcstartó okos ATM-jei

Nemcsak a tranzakciók száma és volumene emelkedett látványosan, hanem egyéni ATM rekordok is megdőltek. A legnagyobb forgalmú automata vidéken található, ebbe a gépbe több mint 8 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek, míg az egy okos ATM-en végrehajtott tranzakciók számában 53.535 volt az éves csúcs. A legnagyobb pénzforgalmat 2019 utolsó előtti napján, december 30-án mérték; ekkor egy nap alatt több mint 3 milliárd forintnyi készpénzt fizettek be OTP-s számlákra az ügyfelek. A legnagyobb forgalom munkaidőben, délelőtt 11 óra és dél között volt az ATM-eknél, míg a legtöbb tranzakció délután 14 és 15 óra között történt 2019-ben.  

Nincs megállás a fejlesztésekben

Az OTP Bank 2020-ban is folytatja hagyományos és digitális szolgáltatásainak fejlesztéseit, figyelembe véve az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát és a környezettudatosság szempontjait. A hitelintézet januári sajtóeseményén Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese összegezte a lakossági területet érintő kiemelt fejlesztéseket:

nemcsak a bankfiókok arculata újul meg az év folyamán, de a 2,3 millió ügyfelet kiszolgáló internetbank is új funkciókkal bővül. Okos ATM-ekből pedig további 60-at tervezünk telepíteni, így 2020-ban már 300 okos automatával várjuk az ügyfeleinket. Az első négy új automata pedig már munkába is állt januárban.

Az okos ATM-ekbe történő készpénzbefizetésre a számlához tartozó üzleti forint alapú betéti és lakossági forint alapú betéti kártyákkal van lehetőség, és használat után a befizetett összeg a kártyához tartozó számlán azonnal az ügyfelek rendelkezésére áll.

Az okos ATM-ek listája itt érhető el