Ekkor követtek el utoljára merényletet uniós kormányfő ellen

Hírek2024. máj. 16.Növekedés.hu

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen tegnap merényletet követett el egy szlovákiai költő, aki saját lőfegyverével sebesítette meg a kormányfőt. Távoli vidékek, politikailag instabil országaiból viszonylag gyakrabban hallunk hasonló eseményekről, az Európai Unióban azonban legutóbb 38 éve történt ilyen súlyos támadás egy tagország vezetője ellen.

Súlyos incidens rázta meg tegnap Szlovákiát és túlzás nélkül egész Európát. Nyitrabányán egy idős férfi lőfegyverrel sebesítette meg Robert Ficot miniszterelnököt, akit jelenleg is kórházban kezelnek, bár jelenleg úgy tűnik stabilizálódik az állapota.

A ma7.sk szlovákiai magyar nyelvű hírportál a merénylet kapcsán felidézte mikor történt utoljára hasonló bűncselekmény az Európai Unióban. 

Mint írják, az Európai Unióban (valójában az Európai Gazdasági Közösségben, az EU elődjében, hiszen Európai Unióról csak az 1992-es maastricht-i szerződést követően beszélhetünk - a szerk.) harmincnyolc éve, 1986-ban Olof Palme, Svédország miniszterelnöke ellen követtek el merényletet, mely tragikusan végződött.

Az Aftonbladet svéd újság címlapja a merénylet másnapján - Kép forrása: Shutterstock

A közszeretetnek örvendő 59 éves Palme és felesége épp a moziból tartottak hazafele, amikor rájuk lőttek. Testőrök nem voltak mellettük, a biztonsági intézkedéseket szándékosan mellőzte a miniszterelnök. Ezért az életével fizetett. A második lövedék a feleségét sebesítette meg.

A merénylet sokkolta a svéd közvéleményt, nem bírták elfogadni, hogy a nyílt utcán le lehet lőni egy köztiszteletben álló embert.

Mind a mai napig nem tisztázott, ki követte el a merényletet.