Ekkora kereset kell ahhoz, hogy valakit gazdagnak tekintsenek az USA-ban

Hírek2019. jan. 31.Növekedés.hu

A legtöbb amerikai szerint évi mintegy 100 ezer dolláros (közel 28 millió forintos) bruttó jövedelem szükséges ahhoz, hogy valakit gazdagnak tartsanak.

Ez az eredménye annak a felmérésnek, amelyet a YouGov közvélemény-kutató intézet végzett el több mint ezer megkérdezett bevonásával. A felmérés eredménye szerint az emberek igen megosztottak abban a tekintetben, hogy egy, évi bruttó 90 ezer dollárt kereső személyt hova soroljanak – olvasható a CNBC beszámolójában. 46 százalékuk szerint egy ilyen ember „se nem gazdag, se nem szegény”, míg 44 százalék szerint egy ekkora keresettel bíró személyt gazdagnak lehet tekintetni.

A 100 ezer dolláros éves keresetnél már 56 százalék beszélt gazdag emberről, és csupán 34 százalék gondolta azt, hogy ez az összeg „se nem gazdag, se nem szegény” emberre jellemző jövedelem. A YouGov adatai nagyjából megfelelnek a Pew Research Center számaival, amelynek felmérése szerint az egy főből álló háztartásnál a 78.281, illetve 110.706 dolláros éves keresetnél már „felsőosztálybeli” kategóriát említenek az emberek. A YouGov felmérésének érdekes eredménye, hogy a 40 és 60 ezer dollár között kereső emberek 7 százaléka tartja magát gazdagnak, miközben a 90 és a 150 ezer dollár közötti jövedelemmel bírók esetében csupán két százalékponttal magasabb ez az arány.

Sőt az utóbbi csoportból 5 százalék egyenesen szegényként tekint magára. „A vagyon, a szegénységhez hasonlóan relatív fogalom” – mondja a jelenségről Richard V. Reeves, a Brookings Intézet kutatója. Szerinte a gazdagság fogalma az adott egyén pénzügyi helyzetének függvényében változik. Egy 2011-es felmérés adatait idézve a szakértő azt emelte ki, hogy az évi több mint 100 ezer dollárt keresők közel fele (46 százaléka) azt gondolja, hogy legalább 500 ezer dolláros kereset szükséges a gazdag titulushoz, miközben az évi kevesebb, mint 30 ezer dollárt keresők esetében csak 18 százalék gondolja, hogy ekkora jövedelem szükséges ahhoz, hogy valakit gazdagnak tartsanak. A YouGov elemzésében ezt egyszerűen úgy fogalmazta meg, hogy

 „minél többet keres valaki, annál magasabbra teszi a lécet”.