Elemzők: az ipari termelés fokozatos élénkülése várható

Hírek2021. júl. 7.MTI

Az ipari termelés fokozatos élénkülése várható a következő hónapokban, annak ellenére, hogy az ágazatban továbbra is gondot jelent a chiphiány, és nem szűntek meg a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok sem - vélték az MTI-nek az ipari termelés legfrissebb adatait kommentáló elemzők.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy az ipar képes volt ledolgozni májusban az áprilisi meglepetésszerű csökkenést.

Szerinte különösen annak fényében rendkívül pozitív a májusi teljesítmény, hogy a gazdaság ezen területe jelenleg igen komoly nyomás alatt van.

Ugyanis komoly ellátási problémák alakultak ki az alapanyagoknál és félkész termékeknél az elmúlt hónapokban.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makroemelzője szerint is

gondot jelenthet a chiphiány, valamint az ipari termelői árak gyors növekedése, azonban úgy látja, a külkereskedelmi partnerek újraindulása révén az ipari termelés az év hátralévő részében is érdemben hozzá tud majd járulni a gazdasági növekedéshez.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így a következő hónapokban további fokozatos élénkülésre számít az ipari termelésben, amit új - főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz kapcsolódó - kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.