Elengedhetetlen teendők az online biztonság elősegítése végett

Hírek2021. feb. 14.Növekedés.hu

Az online adatbiztonság egyre inkább kulcskérdéssé válik, úgyhogy célszerű minél több energiát beletenni ebbe a fajta védelmi mechanizmusba. Ezzel elkerülhetjük ugyanis, hogy az adataink illetéktelenek kezébe kerüljenek. A cikkben ennek kapcsán igyekszünk megosztani néhány praktikus tanácsot.

Válasszunk erős jelszavakat, és ne adjuk azokat illetéktelenek kezébe

Bármennyire is rossz erre gondolni, sajnos az internet világában rengeteg a tisztességtelen szándékú adattolvaj és nemkívánatos vírus. Úgyhogy kiemelt jelentősége van annak, hogy milyen erősségű jelszavakat használunk.

Természetesen az sem mindegy, hogy a különféle portálokhoz, e-mail-fiókokhoz és weboldalakhoz használatos jelszavakat kinek a kezébe adjuk át. Ezzel kapcsolatban egész egyszerűen nem lehetünk elég óvatosak. A jelszavaink tehát rendkívül értékesek.

Igyekezzünk megvédeni a számítógépünket korszerű vírusirtó programokkal

Az online biztonság elősegítése végett természetesen az sem elhanyagolható, hogy az általunk használt laptopot, asztali számítógépet, táblagépet és okostelefont milyen vírusirtó programokkal látjuk el. A fejlett programok esszenciális elemei az eredményes védekezésnek.

Úgyhogy ne sajnáljuk az időt, energiát és az anyagiakat arra, hogy korszerű vírusirtó programok segítségével gondoskodjunk a vírusokkal szembeni védekezésről. Ennek a jelentősége akkor érzékelhető igazán, amikor egy-egy nemkívánatos támadás következtében értékes adatokat veszítünk, vagy pedig használhatatlanná válik a gépünk.

Amennyiben tényleg odafigyelünk a vírusirtók rendszeres és rendeltetésszerű alkalmazására, ezek a körülmények eredményesen kivédhetők.

A weboldalunk kapcsán ne feledkezzünk meg az SSL tanúsítvány beszerzéséről

Az SSL tanúsítvány hozzáadott értéke abban rejlik, hogy a segítségével a weboldalon tárolt adatok titkosítva jutnak el a szerverig. Mondani sem kell tehát, hogy adatbiztonság és adatvédelem szempontjából elképesztően hasznos megoldásról van szó.

Úgyhogy az SSL tanúsítványt erősen javasolt a saját weboldalunkon is alkalmazni. Ezenfelül arra is célszerű odafigyelni, hogy kizárólag olyan honlapokon rendeljünk vagy adjunk meg magunkról bármilyen adatot, ahol a böngésző mutatja az SSL tanúsítvány meglétét.

Védekezzünk kétfaktoros hitelesítéssel az illetéktelen behatolókkal szemben

A kétfaktoros hitelesítés segítségével többek között a Facebook, a Google vagy bármilyen más fiókunkba csakis úgy lehet belépni, ha egy plusz kód segítségével megerősítjük a belépési szándékunkat.

Biztonsági szempontból elképesztően fontos funkcióról van szó. Különösen a Google- és Facebook-fiók védelme kapcsán érdemes rendszeressé tenni az alkalmazását, így védekezve a különféle illetéktelen behatolókkal és adattolvajokkal szemben.(X)