Elfelejthetjük a kettessel kezdődő hitelkamatokat is?

Hírek2021. jún. 10.Növekedés.hu

A kedvezményes hitelek korának végét jelenti, hogy a vállalkozások és a bankok várakozásaival szemben nem növeli tovább a jegybank az államilag támogatott hitelek legnagyobb részét lefedő NHP Hajrá keretét.

A kedvezményes hitelek korának végét jelenti, hogy a vállalkozások és a bankok várakozásaival szemben nem növeli tovább a jegybank az államilag támogatott hitelek legnagyobb részét lefedő NHP Hajrá keretét - állította Korsósné Maku Márta, a Sberbank Magyarország Zrt Vállalati termékfejlesztési vezetője.

Jönnek újra a piaci kamatok. Öröm az ürömben, hogy új vállalkozások kerülnek a hitelezési körbe.

Azokat az NHP-s hitelkérelmeket, amelyek eddig nem jutottak el legalább a döntési szakaszig, a bankok szinte biztosan vissza fogják utasítani. Ennek az oka az, hogy az MNB nem növeli tovább az NHP Hajrára szánt forrás-keretet.

Korsósné Maku Márta hangsúlyozta:

A jegybank döntése érthető, hiszen az érintettek többsége már igénybe vette a kedvezményes, nulla százalék körüli kamatozású kölcsönöket, és végtelen ideig nem tartható állami köldökzsinóron a hitelezés. Ugyanakkor ezzel visszatérnek a piaci forrású termékek, és a legalább 2-3%-os kamatok.

Hozzátette:

Amennyiben pedig a jegybank meglépi a napokban már belengetett alapkamatemelést, elfelejthetjük a kettessel kezdődő hitelkamatokat is.

A szakember szerint rövidtávon biztos, hogy nem lesz a korábbihoz hasonló program (az NHP különböző formában 8 éve volt a piacon), hiszen egy új konstrukció a bankoktól is fejlesztéseket, felkészülést igényel, a bevezetés időigénye pedig legalább 2-3 hónap.

A banki szakértő szerint a gazdaság mindenkori állapota fogja megszabni – például egy újabb járványhullám - , hogy lesz-e újabb mentőcsomag.

Az államilag finanszírozott hiteleknek szigorú megfelelési kritériuma volt, ahol a pénzintézeteknek nem volt mérlegelési joga. Ezzel szemben a piaci hiteleknél a bankok szabadabb kezet kapnak, saját feltételeik és kockázatvállalási hajlandóságuk alapján hitelezhetnek.

Így mostantól azok is kölcsönhöz juthatnak, akik korábban az állami finanszírozású programban nem feleltek meg.

A szakember továbbra is a forintalapú, fix kamatozású, beláthatóan hosszú távra való hitelfelvételt javasolja a vállalkozásoknak, ami segít kiküszöbölni a környezeti változásokat.