Elhunyt William de Gelsey közgazdász, bankár

Hírek2021. feb. 26.Növekedés.hu

A ma reggeli órákban 99 éves korában elhunyt William de Gelsey magyar születésű közgazdász és nemzetközileg is elismert bankár - olvasható az MNB közleményében.

William de Gelsey báró 1921-ben Bécsben született, de a második világháború kitöréséig Budapesten nevelkedett. A Királyi Egyetemi Katolikus Gimnáziumban végezte tanulmányait, majd apja nyomdokain haladva nemzetközi tanulmányokat folytatott és a Cambridge-i Egyetemen kapott MA diplomát természettudományokból.

Először ipari tapasztalatokat szerzett, amelyet menedzsment tanácsadás követett. Végül 1960-ban fordult a befektetési bankok világa felé, melyben halála napjáig dolgozott. Több mint 6 évtizedes bankári karrierje során a világ minden szegmensében tisztelet övezte munkáját, valamennyi partnere elismeréssel adózott tudása előtt.

Gelsey Vilmos

Gelsey Vilmos, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke a nevét viselő, a magyar köznevelésért elkötelezett, kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok, gazdasági szakemberek elismerésére alapított kitüntetés átadásán a budapesti Hotel Gellért szállodában 2016. december 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Halálával a nemzetközi bankár világ az egyik legjelentősebb, legnagyobb múlttal rendelkező alakját veszítette el.

William de Gelsey haláláig aktívan figyelemmel követte a nemzetközi pénzügyi rendszer vérkeringését és tapasztalatait az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök főtanácsadójaként is szolgálatba állította.

A Magyar Nemzeti Bank vezetése William de Gelsey báró urat a jegybank saját halottjának tekinti és adózik sosem múló emléke előtt.