Magyarországon van a legkevesebb rablás az EU-ban – De vajon hol van a legtöbb gyilkosság?

Elemzések2021. feb. 27.D.J.

Az Unióban a gyilkosságok száma tíz év leforgása alatt mintegy 30 százalékkal csökkent.

A bűnbandák és a szervezett bűnözés miatt az Európai Unión belül Korzika, Marseille és Dél-Olaszország vált igazán hírhedté. Ám ha lakosságarányosan nézzük az EU-n belül a legtöbb gyilkosságot Lettországban követik el. Az Eurostat adatai szerint százezer főre itt 5,2 szándékos emberölés jut.

A dicstelen ranglistában Litvánia egy 3,5-ös adattal a második, Észtország pedig 1,9-el a harmadik. Szerencsére ebben az összeállításban mi hátul kullogunk: Magyarország csak a tizenhatodik.

Ám ha végre lecseng a járvány és szabadon utazhatunk, csak a bűnügyi statisztikák miatt ne kezdjük el kerülni a Baltikumot. A gyilkosságok mögött nem veszélyes bandák, vagy körmönfont bűnözők állnak. Az idegeneket a felsorolt északi országokban ritkán bántják.

Lettországban például a helyi hatóságok beszámolója szerint az emberölések több mint 96 százalékánál az elkövető és az áldozat már korábban is ismerte egymást. A gyilkosságok jelentős részére elharapózott családi viták miatt kerül sor. A bűnösök egyébként gyakran követik el a tettüket alkoholos befolyásoltság alatt és sokszor használnak kést vagy baltát. Bár a balti adatok EU-s szinten kiugróak, nemzetközi összehasonlításban Lettország vagy Litvánia nem számít veszélyes helynek.

Európa eleve az egyik legbiztonságosabb szeglete a világnak ráadásul a vérontások száma folyamatosan csökken: 2008 és 2018 között például mintegy 30 százalékkal.

Az olyan igazán veszélyes helyeken mint Mexikó vagy Brazília 24 és 30 között mozog a 100 ezer főre jutó emberölések száma. A rekordernek számító El Salvadorban pedig ez a mutató három éve 52-ön állt. De ha lakosságarányosan nézzük az adatokat akkor például az Egyesült Államok se biztonságosabb Lettországnál.

Az Unióban közben a rablások terén is javuló tendenciát látni.

Bár fontos leszögezni, hogy az Eurostatnak 2018-asnál nincsenek frissebb bűnügyi adatai. Addig az esztendőig viszont hat év leforgása alatt a rablások terén 34 százalékos csökkenést mértek. Százezer főre vetítve a legtöbb ilyen jellegű bűneset Belgiumban és Franciaországban fordult elő. A helyzetet rontja, hogy a bandák, amelyek a rablásokra álltak rá már a legújabb technológiákat is bevetik az akcióikon. Franciaországban van hogy drónokkal mérik fel a terepet mielőtt betörnek valahova.

A bentlakókat pedig előfordul, hogy altatógázzal ütik ki, amíg kirámolják a házat.

Az Eurostat adatai szerint lakosságarányosan Magyarországban és Szlovákiában van a legkevesebb rablás. Hazánk ezen a téren a statisztikai jelentésekben évek óta jól teljesít. Bár az Eurostat felhívja rá a figyelmet, hogy a nemzeti bűnügyi statisztikákat a szokottnál nehezebb összehasonlítani. Már csak azért is, mert a hivatalos bűnügyi statisztikákra vonatkozó előírásokat - a nemzetközi vagy uniós jog hatálya alá eső bűncselekmények kivételével - minden állam maga határozza meg. Ráadásul az Eurostat adataiba csak azok a bűncselekmények kerülnek be, amelyeket nyilvántartásba vett a rendőrség.

Forrás: Eurostat